Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Patani

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Patani

Güneydoğu Asya’da baskı ve katliam politikalarıyla karşı karşıya kalan İslam coğrafyalarından biri de Patani.

Tayland kontrolü altında bulunan bölgede yaşayan Müslümanlar uzun yıllardır çeşitli saldırılara ve asimilasyon politikalarına maruz kalıyor.

İslamiyetle 12’nci yüzyılda tanışan Patani, zaman içerisinde bölgenin dikkat çeken İslam topraklarından biri haline geldi. Bölge asırlarca Müslümanlar tarafından yönetildi.

18’inci yüzyılda Tayland tarafından işgal edilen Patani, 1909 yılında İngilizlerce tamamen Tayland idaresine teslim edildi. Patanili Müslümanlar ise bu kararı tanımadı.

İkinci Dünya Savaşı döneminde Japonlarca işgal edilen Patani, ardından ABD tarafından yeniden Tayland yönetimine bırakıldı. Patanili Müslümanlar bölgede İslam hukukunun uygulanması ve Müslümanların haklarının verilmesi talebini sürdürdü.

Tayland yönetimine karşı sivil ve silahlı direnişi sürdüren Müslüman Patani halkı, buna karşın baskıcı politikaların ve katliamların hedefi haline geldi. 3 milyonu aşkın Patanili Müslüman Tayland’ın asimilasyon politikalarına rağmen dinlerini korumak için mücadele veriyor.

Halihazırda Tayland’ın atadığı Budist yöneticiler tarafından idare edilen Patani’de Müslümanların direnişi de devam ediyor. Müslümanlar medreselerde İslam’ı öğrenmeyi ve Tayland yönetiminden bağımsızlıklarını kazanabilmek için girişimlerde bulunmayı sürdürüyor.

infografik-patani.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.