Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sancak

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sancak

Sancak bölgesi Balkanlarda yer alan önemli Müslüman coğrafyaları arasında yer alıyor.

Karadağ ile Sırbistan toprakları arasında bölünmüş durumdaki Sancak’ta 400 binlik nüfusun yüzde 60’ından fazlası Müslümanlardan oluşuyor.

Sancak coğrafyasının İslamiyet’le tanışması Balkanların geneli gibi Osmanlı fetihleri dönemine rastladı. 1389’daki Kosova zaferiyle bölgede Osmanlı nüfuzu artarken 1455 yılında Sancak bölgesi tamamen Osmanlı’nın hakimiyeti altına girdi, zamanla bölgenin tamamı İslamlaştı ve Hıristiyanlar azınlıkta kaldı.

Osmanlı hakimiyeti döneminde Sancak’ta Müslümanların sayısı ve etkisi hızlı arttı. Coğrafya Balkanlarda Müslümanların kalesi olan stratejik bir bölge halini aldı. Sancak’da birçok cami, medrese ve İslami kurum inşa edildi.

1800’lü yıllarda Avrupalı güçlerin ve Hıristiyan Balkan uluslarının bölgedeki faaliyetleri arttı. Osmanlı’nın zayıfladığı dönemlerde, 1878 yılında Sancak bölgesi Avusturya tarafından işgal edildi. Sancak ilerleyen yıllarda Sırbistan ve Yugoslavya’nın kontrolüne girdi, bölgede Müslümanlara yönelik katliamlar gerçekleştirildi.

Sonraki yıllarda da Sancak’ta Müslümanlara yönelik katliamlar ve ayrımcı politikalar devam etti. Zamanla ikiye bölünen bölgenin bir kısmı Sırbistan, bir kısmı Karadağ topraklarında kaldı. Sancak’ta halen Müslümanlar çeşitli baskı ve saldırılara maruz kalmaya devam ediyor.

sancak-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.