Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sudan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sudan

Afrika’nın en büyük yüz ölçümüne sahip ülkelerinden biri olarak öne çıkan Sudan’da 45 milyonu aşkın Müslüman yaşıyor.

Batılı güçlerin parçalama girişimlerine ve siyasi istikrarsızlığa sahne olan ülke İslam dünyasında gerek ilmi gerekse beşeri potansiyel bakımından dikkat çekici bir pozisyonda yer alıyor.

İslam’ın oldukça erken bir dönemde, 7’nci yüzyılın ortalarında yayılmaya başladığı Sudan’da özellikle Müslüman tüccarlar eliyle İslamlaşma süreci hız kazandı.

Sudan’daki İslamlaşma süreci büyük ölçüde Mısır üzerinden gerçekleşti. Buraya hakim olan İslami devletler güney yönünde ilerleyerek Sudan’da İslam’ı yaydılar.

Sudan toprakları 15’inci yüzyılla beraber İslamlaşma sürecini büyük ölçüde tamamladı. Genel itibarıyla İslami devletlerin egemenliğinde kalan Sudan 1899 yılında İngilizlerce işgal edildi. Ardından bölgede İngiliz sömürgesi devri başlamış oldu.

1956 yılında bağımsızlığını ilan eden Sudan’da Batı müdahaleleri ve iç karışıklıklar sona ermedi. Batılı ülkeler özellikle Sudan’ın güneyindeki Hıristiyan ve pagan azınlıklara destek verdiler. Bu doğrultuda Sudan 2011 yılında bölündü ve Güney Sudan bağımsız hale getirildi.

1956’dan bugüne 10’dan fazla askeri darbeye sahne olan ülkede cunta yönetimleri Müslüman halka yönelik baskılarına ara vermedi. Halkın sosyal ve İslami taleplerine şiddetle karşılık veren cunta yönetimleri çeşitli uluslararası güçlerle iş birliği içerisinde ülkeyi yönetmeye devam etti. Sudan Müslümanları halen istikrarsızlık ve krizlerle mücadele etmeyi sürdürüyor.

infografik-sudan.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum