Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Surinam

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Surinam

Surinam Güney Amerika’da yer alan bir Müslüman coğrafyası.

Ülkenin 600 bin kişilik nüfusunun yaklaşık yüzde 15’i Müslümanlardan oluşuyor. Bu oran Müslümanları Surinam’daki en büyük üçüncü dini grup yapıyor.

İslamiyet Surinam’a ilk olarak Hollandalı sömürgeciler tarafından 1600’lü yıllarda köleleştirilerek bölgeye getirilen Afrikalılar eliyle ulaştı. Müslüman Afrikalı köleler bölgedeki ayaklanmalarda önemli rol oynadılar. Bu ayaklanmalardan bazıları başarılı oldu ve Hollandalı sömürgecileri tavizler vermeye zorladı.

İslam’ın Surinam’daki ikinci yükselişi ise 1800’lü yıllarda Hindistan ve Endonezya’daki sömürge topraklarından getirilen Müslüman işçiler eliyle oldu. Bu işçilerin bölgeye yerleşmesi ve camiler inşa etmesiyle İslam bölgede yayıldı, Afrika kökenliler arasında da İslam yeniden güçlendi.

Hollanda sömrügesi Surinam’ın statüsünün 1954 yılında düzeltilmesi ve 1975 yılında ülkeye bağımsızlık verilmesi, ülkedeki ABD ve Hollanda etkisi sona ermese de, Surinamlı Müslümanların durumunu iyileştirdi. Müslümanlar daha özgür yaşamaya ve daha az baskı görmeye başladılar.

Halihazırda Surinam, Kuzey ve Güney Amerika’da Müslümanların nüfus yoğunluğu bakımından ilk sırada geldiği coğrafya niteliğinde. Ülkede Afrika, Hint ve Endonezya asıllı olan Müslümanların yanı sıra, yerel halktan ve Avrupa asıllı kişilerden de çok sayıda Müslüman bulunuyor.

surinam-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.