Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Tacikistan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Tacikistan

Tacikistan Asya’nın Müslüman milletlerinden biri olan Tacik halkına ev sahipliği yapıyor.

Tacikistan’da 10 milyonun üzerinde nüfusa sahip olan Müslümanlar, özellikle dini yaşantı konusunda baskı ve zorlamalar altında tutuluyor.

İslamiyet Tackistan’a Emeviler döneminde, 650’li yıllarda ulaştı. Bölgenin tamamen İslamlaşması birkaç yüzyıl sürdü. 1000’li yıllara gelindiğinde Tacik toprakları büyük ölçüde İslamlaşmış, bölgede İslam dini kök salmaya başlamıştı.

Bu tarihlerden itibaren Tacikistan yüzyıllar boyunca İslam egemenliğinde kaldı. Bölgeye hakim olan farklı Müslüman devletlerin dönemi Rus işgaline kadar sürdü. Tacik toprakları 1800’lü yılların ortalarında Ruslarca tamamen işgal edildi.

Rus işgaline karşı direnişin devam ettiği bölgede özellikle Enver Paşa ve Basmacı Hareketi öne çıktı. SSCB döneminde de işgal ve dinsizleştirme girişimlerine karşı direniş devam etti. 1991’de bağımsız olan Tacikistan’ı Sovyet dönemi idarecileri yönetmeyi sürdürdüler. Ülkede Müslümanlara baskılar da aralıksız sürdü.

Tacikistan’da bugün de halkın İslami talepleri bastırılmaya çalışılıyor. Ülkede tesettür, sakal, cemaatle namaz, oruç ve dini ilim tahsili gibi birçok uygulamaya yasak getiriliyor. Rusya tarafından da desteklenen Tacikistan yönetimi Müslümanlara karşı baskılarla öne çıkıyor.

ramazan-tacikistan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.