Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Türkmenistan

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Türkmenistan

Asya’nın merkezinde yer alan İslam coğrafyalarından biri olan Türkmenistan’ın 7 milyonluk nüfusunun tamamına yakını Müslümanlardan oluşuyor.

Bölge aynı zamanda köklü bir İslami tarihe de ev sahipliği yapıyor.

İslamiyet Türkmenistan’a ilk olarak Dört Halife dönemindeki fetihlerle ulaştı. Özellikle Hz. Osman döneminde bölgede yayılmaya başlayan İslamiyet Oğuz Türkleri tarafından benimsendi. Bölge ilerleyen dönemlerde İslami ve fenni ilimlerin tahsili
bakımından bir merkez halini almaya başladı

Türkmenistan coğrafyası bundan sonraki dönemde de Müslümanların egemenliğinde kaldı. Farklı Müslüman devletler bölgeye hakim oldu. Zaman içerisinde bölgede Moğolların, İran’ın ve Rusya’nın baskısı artış gösterdi. Özellikle 18’inci yüzyıl sonrasında Rus baskısı şiddetlendi.

Türkmenistan toprakları 1800’lü yılların ortasında Rus işgaline uğradı. Bölgedeki Müslümanlar Ruslara karşı direnişe uzun yıllar boyunca devam ettiler. 1900’lerde Enver Paşa ve Basmacı Hareketi bölgede öne çıktı. Rus işgali Sovyetler Birliği döneminde de devam etti, bölgedeki Müslüman halk baskı gördü.

Türkmenistan 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden bağımsız olsa da bölgeyi Sovyet dönemindeki idareciler yönetmeye devam etti. Bugün halen Türkmenistan’daki Müslümanlar baskılara maruz kalıyor. Bölgede İslami yaşantıya ve pratiklere kısıtlamalar getiriliyor.

turkmenistan-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.