Referanduma katılmayan en az 250 aile Kerkük'ten sürüldü

Referanduma katılmayan en az 250 aile Kerkük'ten sürüldü

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçlerinin referanduma katılmak istemeyen aileleri Kerkük'ü terk etmeye zorladığı bildirildi.

Irak İnsan Hakları Gözlemevi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı silahlı güçlerin Kerkük'te yaşayan evsiz ailelere 'bağımsızlık referandumu'na katılmaları için baskı yaptığını bildirdi.

Gözlemevi'nden yapılan açıklamada, "Peşmerge güçleri referanduma karşı olan aileleri şehri terk etmeye zorladı. Ailelere, ya Kerkük'te kalarak referanduma katılmaları ya da şehri hemen terk etmeleri söylendi" denildi.

250 aile göçe zorlandı

İnsan hakları kuruluşu referanduma katılmayı reddeden birçok ailenin şehri terk ettiğini duyurdu. Konuya ilişkin olarak şu ifadelere yer verildi: "Son iki gün içerisinde en az 250 aile referandumu ve Irak Meclisi tarafından görevden alınan Kerkür Valisi Necmeddin Kerim'i protesto etmek için şehri terk etti."

Bölgeden göç edenlerin Diyala'daki el-Azim bölgesine yerleştiği belirtildi.

'Ya referanduma katılın, ya da burayı terk edin'

Cuma günü, göçe zorlanan ailelerden biri Peşmerge güçleri tarafından kimlik kontrolü yapılmasının ardından referanduma katılıp katılmayacaklarının sorulduğunu bildirdi. Peşmerge güçleri, eğer referanduma katılmayacaklarsa aileden bölgeyi terk etmelerini istedi.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde toplamda 900 bin kişinin bağımsızlık referandumunda oy kullanmasını sağlamaya çalışıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.