Rejim HTŞ'ye karşı IŞİD'e 'yol verdi'

Rejim HTŞ'ye karşı IŞİD'e 'yol verdi'

Muhaliflerin ilerleme kaydetmesinin ardından rejim kontrolündeki Ukayribat bölgesinden tahliye edilen IŞİD unsurları İdlib'e ulaşarak HTŞ'ye saldırı düzenledi.

Kuzey Hama kırsalında Suriyeli muhaliflere karşı büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kalan Suriye rejimi yeni bir taktiğe başvurdu.

Doğu Hama'da Ukayribat bölgesinde ufak bir alana sıkışan IŞİD unsurları rejim tarafından kontrollü bir şekilde tahliye edildi ve İdlib'e geçişleri sağlandı.

3 tank ve 20 araçlık konvoy ile İdlib'e geçen IŞİD unsurları Tahriru'ş Şam Heyeti (HTŞ)'ne saldırı düzenledi. 

HTŞ'nin IŞİD unsurlarını kuşatma altına aldığı ve silahlarını teslim etmeleri için müzakere yürütme girişimleri başlattığı öğrenildi.

HTŞ'den açıklama: Mevzilerini rejime bırakan Hariciler bize saldırıyor

Sosyal medyada bölgede yaşanan gelişmeleri aktaran bir HTŞ savaşçısı, gece 2 sularında rejim kontrolündeki Hanasır yolu üzerinden IŞİD unsurlarının muhaliflerin kontrolündeki bölgeye geçiş yaptığını aktardı.

HTŞ'nin konu ile ilgili resmi açıklamasında, "Mevzilerini rejime bırakıp kaçan Hariciler, Şam'da mücahidlere karşı yeni bir cephe açıyor. Kazdığınız mevziler mezarınız olacak." denildi. Rejim ve Rusya'nın IŞİD'in önünü açtığı vurgulanan açıklamada, "Rejim, muhaliflere saldırmaları için IŞİD'in önünü açıyor. IŞİD, rejimin kontrolündeki bölgelerde muhaliflere saldırıyor." ifadeleri kullanıldı. 

IŞİD'den açıklama

IŞİD'in resmi ajansı Amak'tan yapılan açıklamada, Hama'da HTŞ'ye yönelik "Adnani Operasyonu"nun başlatıldığını duyurdu. Açıklamada bölgede 12 köyün ele geçirildiği, 1 HTŞ üyesinin öldürüldüğü, 4'ünün ise esir alındığı belirtildi.

Doğu Hama-Ukayribat bölgesinde -son bulan- IŞİD varlığı: 


IŞİD'in Hama'da HTŞ'ye saldırmasının ardından ele geçirdiği bölge:


[Siyah: IŞİD, Kırmızı: Suriye rejimi, Yeşil: Muhalifler, Sarı: PKK/YPG]

Ukayribat bölgesi rejimin uzun süre kuşatması altında kalmış ve Rusya'nın yoğun bombardımanı nedeniyle çok sayıda sivil bu bölgede hayatını kaybetmişti.

HTŞ, Ukayribat'taki sivillerin tahliye edilerek İdlib'e yerleştirilmesi konusunda girişim başlatmış ve açılan koridor sayesinde binlerce sivil bölgeyi terk etme imkanı bulmuştu.

Bugün Ukayribat yakınlarındaki Vadi el Atib'den Hama'nın muhaliflerin kontrolündeki Rahcan kasabasına çok sayıda sivilin geldiği bildirildi. HTŞ'nin siviller arasında uyuyan IŞİD hücreleri olma ihtimaline karşı oldukça ihtiyatlı davrandığı öğrenildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.