"Rejim ve bazı gruplar tahliyelere engel olmaya çalışıyor"

"Rejim ve bazı gruplar tahliyelere engel olmaya çalışıyor"

Çavuşoğlu'ndan Halep açıklaması: Rejim ve bazı gruplar tahliyelere engel olmaya çalışıyor

Suriye'nin en büyük kenti Halep'te dört yıldır devam eden çatışmaları bitirecek olan anlaşma kapsamında şehrin doğusundaki savaşçıların ve bazı sivillerin tahliye işleminde gecikmeler yaşanıyor. Doğu Halep'te Suriye ordusu ile silahlı muhalif gruplar arasında yeniden çatışmaların başladığı bildiriliyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şimdi görüyoruz ki rejim ve bazı ayrı gruplar buna engel olmaya çalışıyor ve burada Rusya var, İran var, İran'ın desteklediği güçler var ve tabi ki rejim var. Böylesine bir insani konuda bile bizim isteğimiz hiç kimse topu başkasına atmasın, burada bir anlaşma var ve bunun da uygulanması gerekiyor" dedi.

Tahliyelerde gecikme yaşandığını vurgulayan Çavuşoğlu, değişik yerlerden bazı taciz atışları olduğunu sözlerine ekledi. Çavuşoğlu ayrıca, bugün içerisinde konuyla ilgili olarak İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşeceğini söyledi.

Bölgeden gelen bilgilere göre, Suriye hükümetinin tahliye için gönderdiği otobüsler ulaştı ancak henüz ayrılan araç olmadı. Suriye hükümeti, silahlı muhalif grupların kontrolünde bulunan yakın yerleşim yerlerindeki yaralı askerleri ile sivillerin eş zamanlı olarak tahliye edilmesini talep ediyor.

Haber ajansları, Suriye ordusu ve hükümet yanlısı gruplar ile silahlı muhalif gruplar arasında çatışmaların yeniden başladığını duyurdu.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Direktörü Rami Abdul Rahman Reuters'a yaptığı açıklamada, "çok şiddetli" çatışmaların yaşandığını ifade ederek, "Her şey [ateşkes] sona ermiş gibi görünüyor" dedi.

Hükümete ait otobüsler tahliye için bekletiliyor

Türkiye'nin arabulucuğunda varılan anlaşma kapsamında, Doğu Halep'te ateşkes ilan edilmesi ve buradaki savaşçılar ile bazı sivillerin tahliye edilmesi öngörülüyordu.

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.