Rene Cassin kimdir?

Rene Cassin kimdir?

Rene Cassin, Fransız Yahudi hukukçu.

Rene Cassin, Fransız bir Yahudi hukukçudur. 1948'de Birleşmiş Milletler'ce kabul edilen 'İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni yazan heyetin başında yer almıştır. Siyonist ideolojiyi benimseyen Cassin, İsrail'in kuruluşu ve desteklenmesi konularında da Avrupa'da İsrail için lobi faaliyeti yapmıştır.

Doğumu ve eğitimi

Rene Samuel Cassin (1887-1976) 5 Ekim 1887'de Fransa'nın güneyindeki Bayonne şehrinde doğdu. Cassin'in ailesi her iki taraftan da Seferad (İspanyol) Yahudileriydi.

Orta eğitimini Fransa'nın güneyindeki Akdeniz şehri Nice'te tamamlayan Cassin, yine bu şehirde hukuk alanında üniversite eğitimi gördü.

Hukuk alanında akademik olarak yükselen Cassin, Aix-en-Provence ve Paris üniversitelerinde hukuk profesörü olarak görev yaptı.

1.Dünya Savaşı'nda (1914-1918) askere alınan Cassin, Fransa ordusu safında Almanlara karşı Marne Cephesi'nde savaştı.

Siyonist ideolojiyi benimsemesi

Cassin, iki dünya savaşı arası dönemde (1918-1939) yükselen ve temel olarak Yahudilerin Filistin'e dönüp bir Yahudi devleti kurması amacını hedefleyen Siyonizm'in savunucuları arasına katıldı. Bu dönemde Cassin, Paris'te önemli Yahudi sivil toplum kuruluşlarına öncülük ederek Fransa devlet ricali nezdinde tanınan bir isim oldu. 1924-1938 döneminde Fransa'nın Milletler Cemiyeti (Cemiyet-i Akvam) elçisi görevine getirildi.

2. Dünya Savaşı (1939-1945) esnasında 1940'ta Almanya Fransa'yı işgal edince Rene Cassin bazı Fransız politikacılarla beraber İngiltere'ye sığındı. Bu Fransız sürgünler İngiltere'nin başkenti Londra'da, Almanlarla mücadele etmek üzere bir komite kurdular.

Bu komiteye geleceğin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle (1890-1970) liderlik ediyordu. Fransa'yı Almanya'ya karşı savaşta temsil iddiasındaki bu komitenin yöneticileri arasında yer alması Rene Cassin'e Fransa'da ve ABD'de de büyük itibar sağladı.

cassin.jpg

Fransa Milli Komitesi yöneticileri, 1942 Londra. Ortadaki Charles de Gaulle, sağındaki Rene Cassin (sakallı)

Rene Cassin 2. Dünya Savaşı döneminde Londra Radyosu'nda yaptığı propaganda programlarında tüm Yahudilerden ABD-Sovyetler Birliği-İngiltere ittifakını desteklemelerini ve savaşa dahil olmalarını sık sık talep etmekteydi. Cassin savaşı bu ittifakın kazanması durumunda Yahudilerin güçleneceğini ve bir Yahudi devleti kurulacağını bu yayınlarında ileri sürmekteydi.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin yazılması

Savaşın ardından Birleşmiş Milletler'in kurulmasında da rol oynayan Rene Cassin, 'İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin yazılmasında da başat rol oynadı. 1948'de yazılan ve 10 Aralık 1948'de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen bildirgeyi yazan heyetin başında Rene Cassin bulunmaktaydı. Cassin, daha sonraları bu bildirgeyi Yahudilere ve Siyonizmin İsrail'i kurarak genişletme amaçlarına fayda sağlamaya endeksli olarak kaleme almakla suçlanacaktı.

1920'li yıllardan beri Siyonizm'in önde gelen isimlerinden biri olan Cassin, 1947'de Birleşmiş Milletler'in Filistin'de bir Yahudi devleti kurulması kararını almasında da başat rol oynadı. 1948'de İsrail bağımsızlığını ilan ettiğinde Cassin Avrupa'da İsrail'in tanınması için lobi faaliyetleri yürüttü. Aynı zamanda "Yahudi Örgütleri Danışma Konseyi" adlı oluşumun kurulmasına öncülük etti.

İlerleyen dönemlerde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde yargıçlık, başkan yardımcılığı ve başkanlık görevleri yapan Cassin, İsrail için lobi çalışmalarını sürdürdü, Fransa'nın iç politikalarına da, yaptığı açıklamalarla müdahil oldu.

Rene Cassin 1959-1969 döneminde Fransa Cumhurbaşkanı olan eski arkadaşı Charles de Gaulle'yi "İsrail'e yeterince yardımcı olmamakla" eleştirdi. 1968'de Fransa'dan başlayarak Avrupa'da ortaya çıkan öğrenci hareketlerini ve solcu akımları da "İsrail karşıtı" olmakla eleştirdi.

Rene Cassin 1968 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni hazırladığı için Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Aynı yıl Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun verdiği insan hakları temalı bir diğer ödül de kendisine verildi.

Cassin, 20 Şubat 1976 tarihinde Fransa'nın başkenti Paris'te öldü.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.