Rohingya Müslümanlarının yerine Budist Rekhinler

Rohingya Müslümanlarının yerine Budist Rekhinler

Rohingya Müslümanlarının çıkarıldığı bazı bölgelere Budist Rekhinler yerleşiyor.

Önceleri Müslümanların çoğunlukta olduğu Koe Tan Kauk köyünde, Budist bayrakları sallanmaya başladı. Köylerinden çıkartılıp kuzeye doğru sürülen Rohingya Müslümanlarının yerine Rekhin ırkından Budistler yerleşiyor. Bölgeye yeni gelen insanlar genellikle Rohingya Müslümanlarından boşalan bölgelere yerleşiyor.

Güneyden gelen Rakhine göçmenleri şimdilik az sayıda olsalar da bir zamanlar çoğunluğu Müslüman olan bölgenin nüfus yapısını değiştirmek için oluşturulan "Rakhinisation" (Rekhinleştime) planının destekçilerinden büyük beklentiler taşıyorlar.

Koe Tan Kauk bölgesine kocasıyla beraber yerleşen 28 yaşındaki bir Rekhin, AFP'ye (Fransa Haber Ajansı) verdiği röportajda, "Onlardan gerçekten korkuyorduk ve buraya gelmeyi planlamıyorduk. Ancak artık burada yoklar ve buradaki akrabalarımızla tekrar görüşebiliriz." ifadelerini kullanarak Rohingya Müslümanlarının yıkılan köylerinin bir kaç kilometre ileride olduğunu söyledi.

Geçen yılın Ağustos ayından beri neredeyse 700.000 Rohingya Müslümanı, Myanmar ordusu tarafından Bangladeş'e sürülmüş ve göçe zorlanmıştı. Bir başka 300.000 Rohignya Müslümanı ise 1970'li yıllara kadar dayanan ordu politikalarıyla Rakhine'nin güneyinden ve merkezinden çıkartılmıştı.

Birleşmiş Milletler geçen yılın askeri hareketlerini 'etnik temizlik' olarak tanımlamıştı.

Myanmar yönetimi ise tüm iddiaları reddederek mültecilerin rahatlıkla geri dönebileceğini açıkladı. Ancak Myanmar yetkilileri, şimdiye kadar geri dönüşlerin ilk safhasında 8.000 mülteciden yalnızca 374 tanesini kabul etti.

Uzmanlara göre bu tarz politikalar ülkedeki Budist yerleşimini ve dağılımını genişletmek için uygulanıyor. Rohingya Müslümanlarının çıkartıldıkları Rakhine bölgesinde ise hem devlet destekli hem de gizli fonlarla kentsel dönüşüm uygulanıyor.

Rohingya yerine Rekhin

CRR (Rakhine Ulusal Bölgesinin Yeniden Yapılandırılması Komitesi), göç krizinin hemen ardından kurulmuş olan bir komite. Rakhine insanlarının bağışlarıyla desteklenen bu komiteye tavsiyede bulunan Rakhine milletvekili Hla Saw, başkent Sittwe'nin 100 km etrafında Müslümanlardan arındırılmış bir bölge kurulması gerektiğini söyledi. AFP'ye (Fransa Haber Ajansı) konuşan Rakhine milletvekili Hla Saw, "Bütün bu alan Müslüman nüfusun etkisi altındaydı. Askeri operasyonlardan sonra hepsi kaçmak zorunda kaldı... ve bu bölgeyi Rekhin popülasyonuyla tekrar inşa etmek zorundayız."

CRR şimdiye kadar 64 hane ve 250 civarında insanı bölgeye yerleştirdi. Ayrıca 200 kişinin daha bekleme listesinde olduğu söyleniyor.

Rakhine milliyetçileri, CRR'nin İslam'a karşı bir siper olduğunu, aynı zamanda etnik grupların Burma devleti tarafından yönetilen ve derinden güvendikleri kalkınma projelerinde söz sahibi olmalarını sağlamak için bir araç olduğunu söylüyorlar.

CRR Genel Sekteri Than Tun ise "Rakhine Eyaletindeki Rakhinler dışında kime öncelik verilmeli ki?" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.