Ruhani ile Devrim Muhafızları arasında 'Ukrayna uçağı' restleşmesi

Ruhani ile Devrim Muhafızları arasında 'Ukrayna uçağı' restleşmesi

New York Times gazetesi, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Devrim Muhafızları Ordusu'nu, yaşanan trajedideki sorumluluğunu itiraf etmemesi halinde istifa etmekle tehdit ettiğini bildirdi.

New York Times gazetesi yayımladığı uzun bir makaleyle geçtiğimiz ay Tahran semalarında vurularak düşürülen Ukrayna uçağını ve hükümetin olayda herhangi bir sorumlulukları olmadığı şeklindeki yanlış beyanlarının ortasında askeri yetkililerin 176 kişiye mezar olan uçağı kendilerinin düşürdüklerini açıklamalarını ele aldı. Gazete, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) yaşanan trajedideki sorumluluğunu itiraf etmemesi halinde istifa etmekle tehdit ettiğini bildirdi.

Olay, İran’ın, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen hava saldırısıyla öldürmesine misilleme olarak Irak’ta konuşlu iki Amerikan askeri üssüne yönelik füzeli saldırılar başlatmasından kısa bir süre sonra meydana geldi. DMO, yalanlamalarla geçen günlerin ardından Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait sivil uçağın yanlışlıkla vurularak düşürüldüğünü itiraf etti.

Gazetenin haberine göre bir DMO subayı, şüpheli Ukrayna uçağını vurma izni almak için komutanlarıyla iletişim kurmaya çalıştı, ancak komutanlarına ulaşamadı. Ardından iki adet uçaksavar füzesini peş peşe ateşledi. DMO’nun üst düzey komutanlarının birkaç dakika içinde olaydan haberdar olduklarını aktaran gazete, ancak derhal gerçeği örtbas etmek için harekete geçtiklerini ve İran'ın olayda sorumluluğu olduğunu açıkça reddeden Cumhurbaşkanı Ruhani'yi bilgilendirmekten kaçındıklarını belirtti.

ABD merkezli gazete haberine şöyle devam etti:

“Ruhani, neler olup bittiğini öğrendikten sonra DMO komutanlarına ya gerçeği itiraf etmeleri ya da istifa edeceği tehdidinde bulundu. İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney, olaydan 72 saat sonra buraya müdahale etti ve hükümete ölümcül hatanın sorumluluğunu kabul etmesi talimatını verdi.”

İran 21 Ocak’ta ABD ve Fransa’dan Ukrayna uçağının kara kutularının içeriğini aktarabilmek için gerekli cihazların temin edilmesini istedi. Reuters’ın haberine göre bu, İran’ın incelenmek üzere kara kutuları yurt dışına göndermeyi reddetmesiyle yaşanan küresel hayal kırıklığını daha da artıran bir talepti.

Olayda ülkesinin 57 vatandaşını kaybettiğini açıklayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İran'ın kara kutuların içeriğini okumak için yeterli donanıma sahip olmadığını belirterek onları Fransa'ya göndermelerini istedi.

Ukrayna, İran'a birçok kez, Tahran’ın 8 Ocak'ta yanlışlıkla vurulduğunu açıkladığı, Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait ABD yapımı Boeing 737 model uçağın kara kutularını iade etme çağrısında bulundu.

Reuters, İran'ın kara kutuların yurt dışına gönderilip gönderilmeyeceğine dair çelişkili sinyaller verdiğine dikkati çekti.

İran ordusu, Kudüs Gücü Komutanı Süleymani’nin ABD’nin düzenlediği hava saldırısında öldürülmesine misilleme olarak ABD güçlerinin hedef alınmasının ardından ülkede alarm durumuna geçildiği sırada Ukrayna uçağının kasıtsız olarak düşürüldüğü açıklamasında bulunurken kara kutuların yurt dışına gönderilmesindeki gecikmenin sürmesinin İran üzerindeki uluslararası baskıyı artırması bekleniyor.

Öte yandan İran’ın uçağın düşmesinde sorumluluğu olduğunu günlerce inkar etmesinin ardından sorumluğunu kabul etmesi sonucunda protesto gösterileri başladı.

Reuters’ın haberine göre İran, yıllardır modern uçak ve Amerikan teknolojisine sahip ürünler satın almasını kısıtlayan ABD yaptırımlarına maruz kalıyor ve İran'da kullanılan yolcu uçaklarının çoğu onlarca yıldır çalışmaya devam ediyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.