Rus askerleri Burkina Faso'ya konuşlanmaya başladı

Rus askerleri Burkina Faso'ya konuşlanmaya başladı

100 askerin Burkina Faso'ya inmesi Rusya'nın bu ülkedeki ilk büyük konuşlanması oldu.

İki yabancı güvenlik kaynağı geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, Rus askeri personelinden oluşan bir birliğin Çarşamba günü Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'ya uçtuğunu ve bunun Rus birliklerinin Batı Afrika ülkesine ilk önemli konuşlandırması olduğunu söyledi.

Cunta yönetimindeki ülkenin Moskova ile ilişkileri, 2023'ün başlarında Fransız birliklerini ülkeden kovmasından bu yana gündemde ve Rus Wagner paralı askerlerinin faaliyet gösterdiği komşu Mali gibi Rusya ile güvenlik bağlarını derinleştireceği yönündeki söylentiler artıyor.

Burkina Faso'daki yabancı kaynaklar, görünürdeki konuşlanma hakkında daha fazla ayrıntıya sahip değiller.

putbur.jpg
Vladimir Putin Burkina Faso lideri İbrahim Traore ile Temmuz 2023'te Rusya'da bir araya gelmişti

Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı olduğunu iddia eden Telegram mesajlaşma uygulamasındaki African Corps kanalı, 100 kişilik bir asker grubunun "ülkenin lideri İbrahim Traore ve Burkina Faso halkının güvenliğini sağlamak" için Burkina Faso'ya gittiğini aktardı.

Çarşamba günü yapılan açıklamada yakın gelecekte 200 askerin daha Burkina Faso'ya gönderileceği belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

Kremlin'e yakın Rus haber ajansı African Initiative tarafından Çarşamba günü Telegram'da yayınlanan fotoğraflarda, üzerinde Rus bayrağı ve kuyruğunda blurlanmış bir numara bulunan bir uçaktan ekipman indiren asker kıyafetli kişiler görülüyordu.

Güneşin kavurduğu pistte resmedilen hava aracı, uzun süredir Rus ordusunun önemli bir kargo gücü olan Il-76 tipi bir uçaktı.

bur1.jpg
Rusya'ya ait Il-76

African Initiative, fotoğrafların 100 Rus askerinin Vagadugu'ya varışını gösterdiğini, bu askerlerin Burkinalı meslektaşlarını eğiteceklerini ve tehlikeli bölgelerde devriye görevi yapacaklarını ifade etti.

Konuşlandırma, Batı'nın Rusya'nın Mali, Nijer ve Burkina Faso'da Moskova yanlısı cuntaları iktidara taşıyan ve farklı silahlı gruplarla uzun süredir devam eden bölgesel çatışmayı yeniden şekillendiren bir dizi darbenin yaşandığı Afrika'nın Sahel bölgesinde genişleyen etkisine ilişkin endişelerini arttırıyor.

Ufukta daha fazla işbirliği olabilir. Nijer ve komşu Çad'ın askeri liderleri Ocak ayında Moskova'ya ayrı ayrı resmi ziyaretlerde bulunmuşlardı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.