"Rus güçlerine yönelik içeriden saldırıyı, İslam'a hakaret sebebiyle Tacik askerler gerçekleştirdi"

"Rus güçlerine yönelik içeriden saldırıyı, İslam'a hakaret sebebiyle Tacik askerler gerçekleştirdi"

Rusya'nın Belgorod bölgesinde askeri eğitim alanına yönelik saldırıya ilişkin detaylar ortaya çıktı.

Bağımsız medya kuruluşu The Insider'ın haberine göre, Ukrayna sınırındaki Belgorod bölgesindeki askeri eğitim sahasında ateş açıp 11 kişinin ölümüne ve 15 kişinin yaralanmasına sebep olan 2 kişinin Tacikistan uyruklu olduğu tespit edildi.

Seferberlik ilanına gönüllü olarak kaydolan 23 yaşındaki Tacik Rakhmonov Mehrob ve 24 yaşındaki Eskhon Aminzod, 11 Ekim tarihinde Belgorod'daki askeri eğitim sahasına ulaştı.

photo-2022-10-17-14-59-19.jpg

Saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen Eskhon Aminzod

Tacikistan uyruklu kişilerin, Ukrayna'da savaşmak için eğitilen gönüllülerin bulunduğu askeri merkezde açtığı ateşte 11 kişi öldü.

Ölenler arasında 1 Ukrayna uyruklu, 1 Yakutistanlı ve 9 Rus olduğu belirlendi.

Saldırıyı gerçekleştiren 2 Tacik'in bölgedeki yetkililerce çıkan çatışmada öldürüldüğü kaydedildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaştan bu yana sınırdaki Belgorod bölgesinde çeşitli patlamalar meydana geldi.

Olayın arka planı ne?

İddialara göre silahlı saldırı, Azerbaycanlı, Dağıstanlı ve Adige 3 kişinin "Bu bizim savaşımız değil" şeklinde bir tartışmayı ortaya atmalarından ve artık hizmet vermeyeceklerini yetkililere bildirmelerinden sonra meydana geldi.

Bu yaşananları duyan Yarbay Andrei Lapin, bölükteki herkesin toplanmasını emretmesi sonrasında savaşa dair açıklamalarda bulundu. Lapin'e göre "kutsal bir savaşın içerisindeydiler".

Askeri eğitim alanındaki 'kutsal savaş' ifadesini reddeden Müslüman olan kişiler, "kutsal bir savaşın ancak Müslümanlar ve kafirler arasında olacağını" savundu.

Lapin ise yanıt olarak "o zaman Allah'ın bir korkaktan ibaret olduğunu" söyledi. Lapin'in bu ifadesi Müslüman kişiler arasında tepkiye neden oldu. Rus Yarbay Lapin'in söz konusu çıkışı daha sonra çatışmaların fitilinin ateşlenmesine yol açan ana etken oldu. Lapin'in toplantısının ardından herkes dağıldı ve bir süre sonra atış alanına geçildi.

Olay yerinde 3 Tacik makinalı tüfeklerle Yarbay Lapin dahil birçok kişiye ateş açtı. Çatışmalar sonucunda 2 Tacik yaşamını yitirirken biri kaçmayı başardı. Olayda Yarbay Lapin'in de öldürüldüğü bildirildi.

Resmi verilere göre 11 kişinin öldürüldüğü saldırıda yerel kaynaklar, 29 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Öte yandan söz konusu askeri eğitim sahasında Müslümanların namazlarını vaktinde kılmalarına müsaade edilmediği ve bir mescit tahsis edilmesi taleplerinin de reddedildiği bildiriliyor.

Bu sorunun da çatışmalara zemin hazırladığı aktarılıyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum