Rus jetleri neden düşüyor?

Rus jetleri neden düşüyor?

Geride kalan 1 aydan kısa süre içerisinde Suriye açıklarından bulunan Rus uçak gemisinde konuşlu jetlerden 3'ü kaza yaptı.

Rusya, Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırıları için Akdeniz'de konuşlu olan uçak gemisini kullanıyor. Son bir ayda burada konuşlu olan 3 savaş jeti, Akdeniz sularına çakıldı. 

Sözkunusu uçak gemisi Rusya'nın sahip olduğu tek uçakgemisi olan; Amiral Kuznetsov. Geminin ordu emvanterine giriş tarihi 1985'tir.

Rusya, Suriye savaşında stratejisini değiştirme yoluna giderek malum gemiyi Ekim ayı ortalarında Süveyş kanalından geçmek suretiyle bölgeye göndermişti.

Uçak kazaları serisi 

İlk olarak MIG -29K tipi bir uçak güverteden kalkış yapmaya çalıştığı esnada denize çakıldı. Sonrasında ise Su-33 tipi bir uçak iniş yapmak isterken uçağın durmasını sağayan halatın uçak ile bağlantı kuramaması neticesinde yine uçak denize çakıldı. Tüm bu olaylarda can kaybı yaşanmadı. Zira pilotlar kendilerini kabinden fırlatmayı başardılar.

Tasarım hatası mı?

Uzmanlar, uçak gemisini tasarlama ve üretim sürecinde atış hazırlığındaki denizaltıları koruma görevi düşünülerek hareket edildiğini ifade ediyorlar.

Suriye'de gemiye verilen görevin 'hava kuvvetlerinin gücünü Suriye cephelerinde göstermek' olduğu Rus Genelkurmay sözcüsü ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir  Putin tarafından ifade edilmişti.

Ancak bu görev malum geminin ilk harp görevi.

Amiral Kuznetsov gemisi, daha önceki eğitim ve tatbikat görevlerinde de birçok problem yaşadı. 

Personel eksikliği 

Diğer taraftan uçak gemilerine iniş ve kalkış ileri seviyede pilotaj becerisi ve uzmanlık gerektiren işlerdir ve Rus yetkililer de ellerinde bu görevi ifa edecek yeteri kadar personel bulunmadığını ifade ediyorlar. Kaldı ki dünyada da böyle yetenekli ve tecrübeli pilotların bol olduğu söylenemez.

Ancak tüm bu yaşanan kaza ve ciddi kayıplara rağmen, Putin'in Kuznetsov gemisine geri dönüş emri vermesini beklemenin aşırı iyimserlik olacağı da bir gerçek.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.