Rusya 'Açık Semalar' anlaşmasından çekiliyor

Rusya 'Açık Semalar' anlaşmasından çekiliyor

Rusya, 'Açık Semalar' anlaşmasından çekileceklerini açıkladı.

Rusya, 'Açık Semalar' anlaşmasından çekileceklerini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, anlaşmadan çekilmek için gerekli iç prosedürlerin başladığına vurgu yapıldı. Bakanlık, ABD'nin anlaşmadan çekilmesiyle, ülkeler arası çıkar dengesinin zarar gördüğünü ve anlaşma geçerliliğinin darbe aldığını savundu.

Süreç tamamlandığında diğer ülkelere bilgi verileceği aktarıldı.

ABD çekilmişti

ABD, Mayıs ayında çekilme kararı aldığı 'Açık Semalar Anlaşması'ndan resmen ayrıldığını 22 Kasım 2020 tarihinde açıklamıştı.

Açıklama, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Cale Brown tarafından yazılı olarak yapılmıştı.

Brown, açıklamasında kararın 22 Mayıs 2020 tarihinde alındığını hatırlatarak, kararın yürürlüğe girmesi için gereken 6 aylık sürecin 22 Kasım'da dolduğunu, böylece 22 Kasım itibariyle kararın uygulamaya girdiğini ifade etmişti.

ABD Başkanı Trump, 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "Rusya sorumluluklarını yerine getirene kadar anlaşmadan çekileceklerini" ifade etmişti.

Söz konusu anlaşma 1992 yılında imzaya açılmış, 2002 yılında efektif duruma gelmişti. Anlaşma askeri faaliyetlerde şeffaflığın teşvik edilmesi, silah kontrolü, silahsız keşif uçuşlarına izin verilmesi gibi uygulamaları kapsıyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.