Rusya benzin ihracatını durdurma kararı aldı

Rusya benzin ihracatını durdurma kararı aldı

Geçen yıl da benzer bir yasak, iç piyasadaki kıtlığı ve fiyat artışını önlemek amacıyla getirilmişti.

Rusya, artan iç talep nedeniyle önümüzdeki haftadan itibaren benzin ihracatına altı aylık bir yasak getirdi.

Başbakan Mihail Mişustin tarafından onaylanan ve 1 Mart'tan itibaren başlaması beklenen yurtdışına benzin sevkiyatının durdurulması kararı Salı günü devlet haber ajansı Tass tarafından doğrulandı.

Geçen yıl da benzer bir yasak, iç piyasadaki kıtlığı ve fiyat artışını önlemek amacıyla getirilmişti.

Rus haber ajansı RBC, Başbakan Yardımcısı Alexander Novak'ın 21 Şubat tarihli bir mektupla ihracatın sınırlandırılmasını önerdiğini ve mektupta iç piyasada mevsimsel olarak yakıt talebinin artacağının belirtildiğini aktardı.

RBC'nin aktardığına göre Novak teklifinde "Petrol ürünlerine yönelik aşırı talebi dengelemek için iç piyasada fiyatların istikrara kavuşmasına yardımcı olacak tedbirlerin alınması gerekmektedir" dedi.

Yasak, Ermenistan, Belarus, Kazakistan ve Kırgızistan'ın yanı sıra Moğolistan ve Özbekistan'ı da içeren Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üye ülkeleri ile Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya için geçerli olmayacak.

Rusya geçtiğimiz Eylül ayında da kış mevsimi yaklaşırken yakıt ihracatına yasak getirmiş, bu da iç talebin artmasına, fiyatların yükselmesine ve kıtlık yaşanmasına yol açmıştı.

Bu yasak Belarus, Kazakistan, Ermenistan ve Kırgızistan'ı da kapsam dışı bırakmıştı. Neredeyse tüm kısıtlamalar daha sonra Kasım ayı itibariyle kaldırılmıştı.

Ancak son yasak, Kremlin'in 15-17 Mart'taki başkanlık seçimleri öncesinde artan yakıt fiyatlarını dizginlemek istediği yönündeki iddialar nedeniyle önemli ölçüde daha uzun sürecek.

Aynı zamanda ihracatın durdurulması, son aylarda Ukrayna'daki savaş nedeniyle bazıları saldırıya uğrayan rafinerilerin bakım ve onarımı için alan açılmasına yardımcı olacak. Moskova, enerji altyapısında meydana gelen hasar nedeniyle geçen ay Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi olmayan ülkelere petrol ihracatını azaltmıştı.

Rusya 2023 yılında 43.9 milyon ton petrol üretti ve bunun yaklaşık 5.76 milyon tonunu ihraç etti. Rus petrolünün en büyük ithalatçıları Nijerya, Libya ve Tunus gibi Afrika ülkelerinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri.

Rusya, OPEC+'nın fiyatları destekleme çabalarının bir parçası olarak ilk çeyrekte petrol ve yakıt ihracatını kendi isteğiyle günde 500.000 varil azalttı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.