Rusya BM temsilcisi: Duma'da kimyasalla ölen bir tane bile insan yok

Rusya BM temsilcisi: Duma'da kimyasalla ölen bir tane bile insan yok

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya kimyasal katliamı inkar etmeyi sürdürdü.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'de Doğu Guta'nın Duma ilçesindeki kimyasal silah saldırısı üzerine Fransa, İngiltere, ABD ve konseyin geçici üyelerinden Fildişi Sahili, Hollanda, Peru, Polonya, Kuveyt ve İsveç'in talebiyle toplandı.

Oturumda konuşan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, "ABD, İngiltere ve Fransa yönetimi, hiçbir neden olmadan ve sonuçları düşünmeden Rusya'ya yönelik cepheleşme politikasını izliyor ve diğerlerini de buna itiyor" dedi.

"Rusya'ya yönelik iftira, hakaret, savaşçı söylem, şantaj, yaptırım ve güç kullanma tehditleri dahil geniş yelpazede yöntemlerin kullanıldığını" söyleyen Nebenzya, "Utanmadan Rusya'yı tehdit ediyorlar. Bunu yaparken kullandıkları ton ise tüm sınırları aştı. Soğuk savaş döneminde bile selefleriniz ülkeme karşı böyle kabalığa cesaret etmezdi" ifadelerini kullandı.

"Dış sponsorların desteğini alan terörist ve aşırılık yanlıları yeniliyor" diyen Rus diplomat, "Hatırlatayım söz konusu olan donattığınız, finanse ettiğiniz ve meşru hükümeti değiştirmek için bu ülkeye attığınız terörist ve aşırılıkçılardır. Şimdi neden bu yenilginin, bu karanlık güçlere politik ve maddi sermaye yatıranlarda histeriye yol açtığı anlaşılıyor" diye ekledi.

Nebenzya, "Girdiğiniz her yerde, dokunduğunuz her şeyde sizden sonra kaos kalıyor ve sizler bu kaosun bulanık sularında balık avlamaya çalışıyorsunuz ama sadece mutant balıkları yakalayabiliyorsunuz" diye kaydetti.

Rus diplomat, "Konu ne olursa olsun net bir stratejiye sahip olmamanız sadece bizde değil bu salonda oturanların çoğunda şaşkınlık yaratıyor, sadece onlar bunu açık bir biçimde size söyleme cesaretini bulamıyor" dedi.

"Han Şeyhun'u hatırlatıyor"

Nebenzya, "Duma'daki provokasyon son derece geçen yılkı Han Şeyhun olayını hatırlatıyor. Bu iki olayı birleştiren nokta, eylemin planlanmış niteliği" dedi.

"Han Şeyhun'daki provokasyonun ardından Akdeniz'deki ABD savaş gemilerinin Suriye'nin Şayrat hava üssünü vurduğunu" söyleyen Rus diplomat, "Savaş gemilerinin eylemlerine yönelik yapılan analiz, ABD'nin bu operasyona çok önceden hazırlanmaya başladığını gösterdi" diye kaydetti.

Rusya'nın Suriye'deki ateşkes izleme merkezinin uzmanlarının Duma'da incelemede bulunduğunu ve kimyasal madde izlerine rastlamadığını öne süren Nebenzya, "Tek bir yerel sakin, kimyasal saldırı olduğunu doğrulamadı. Yerel hastaneye, Sarin gazı ve klor gibi maddelerle zehirlenme belirtileri olan yaralılar gelmedi. Duma'da başka faaliyette olan sağlık kuruluşu yok. Zehirlenme sonucu ölenlerin cesetleri tespit edilmedi" iddiasında bulundu.

"Ne olursa olsun yanıt vereceğiz"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise, oturumda yaptığı konuşmada, ABD'nin Suriye'deki kimyasal silah kullanımına "BMGK'nin kararı ne olursa olsun" yanıt vereceğini söyledi.

​"Rusya hiçbir zaman ABD'nin dostu olamayacak" sözlerini sarfeden Nikki Haley'e, Rus temsilci Nebenzya şöyle yanıt verdi: Özel olarak sizinle dost olmaya hevesli değiliz. Eğer dostlarınız olduğunu düşünüyorsanız, sizi yanıltmışlar."

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.