Rusya destekli Esed rejimi, artan suikastlar ve IŞİD ile baş etmeye çalışıyor

Rusya destekli Esed rejimi, artan suikastlar ve IŞİD ile baş etmeye çalışıyor

Rusya tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi, Suriye'nin güneyinde artan suikastlar, doğusunda ise artan IŞİD saldırılarıyla baş etmeye çalışıyor.

Suriye'nin doğusunda artış gösteren IŞİD saldırıları, güneyindeki Dera ili merkezli suikastlar, Beşar Esed rejimi ve müttefikleri için sürdürülebilir bir durum olmanın ötesinde. Halid Abdurrahman, bölgede son günlerde meydana gelen saldırıları kişisel blogunda değerlendirdi.


Suriye’nin Humus ve Hama iline bağlı çöl bölgesinde IŞİD’in artan saldırıları, bu bölgenin son dönemde en fazla ilgi çeken konusu haline geliyor.

Suriye’nin Humus, Hama ve Deyrizor kırsalındaki bölgelerde etkinliğini artırmaya başlayan IŞİD’in, Beşar Esed rejimine bağlı güçlere yönelik gerçekleştirdiği saldırılardan bazıları oldukça dikkat çekmişti.

Bunlardan en fazla öne çıkanı, geçtiğimiz aralık ayının son günlerinde Deyrizor-Humus yolu üzerinde Esed rejimine bağlı güçleri taşıyan otobüse yönelik düzenlenen saldırıydı. Bu saldırıda rejim kaynaklarının aktardığına göre 28, IŞİD kaynaklarına göreyse 40 asker öldü.

Merkezi İngiltere’de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise saldırıda rejim güçlerinden 30 askerin öldüğünü açıklamıştı.

Kısa bir süre önceyse SOHR, IŞİD’in Hama’nın doğu kırsalındaki El Şakusiye ve Rahcan köyleri yakınlarında Esed rejimine bağlı güçlere ait birkaç mevziyi ele geçirdiğini aktardı.

Bu saldırılar devam ederken Rusya’ya ait savaş uçakları Suriye’nin doğusundaki bölgede, IŞİD’in varlık gösterdiği mevziler olduğu belirtilen noktalara yönelik hava saldırıları gerçekleştirdi.

Son olarak IŞİD tarafından servis edilen görüntülerde ise, (Foto 1) Humus’un doğusundaki Palmira’nın (Tedmur) kuzeydoğusundaki bölgede Esed rejimine bağlı güçlere yönelik gerçekleştirilen el yapımı patlayıcı saldırısında hedef olan aracın görüntüleri paylaşılmış.

Aracın patlamadan arda kalan kısımlarında, kapının üzerindeki Liva el Kudüs (Kudüs Tugayı) logosu oldukça net bir şekilde görülüyor. Suriye’nin doğusundaki bölgede etkin olan bu grup, 2013 yılında kuruldu ve grubun mensupları genel olarak Suriye’de yaşayan Filistinlilerden oluşuyor.

Rejim saflarında savaşan Liva el Kudüs grubunun Suriye’nin doğusundaki çöl bölgesinde oldukça etkin olması, IŞİD saldırılarına hedef olmalarını da kolaylaştırıyor.

suriye-deascca71.jpeg

Foto 1

Geçtiğimiz dönemde Liva el Kudüs grubuna yönelik Suriye’nin doğusunda devam eden saldırılarda grubun öne çıkan askeri isimlerinden biri olan Emin el Dayf öldürülmüştü.

IŞİD’in son dönemde Suriye çöllerinde saldırılarını artırmasının yanında, Rus paralı askerlerin bu bölgede, Esed rejimi güçleri ve İran tarafından destelenen Şii milislerle örgüte yönelik operasyonlar gerçekleştirdiğini de eklemek gerekli. Bu operasyonlar kimi zaman spesifik hedef odaklı gerçekleşirken, kimi zaman da spontane bir süreçle ortaya çıkmakta.

Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi, gerek Suriye’nin doğusundaki çöl bölgesi, gerekse batısındaki Dera gibi meskun mahallerde, bölgeyi elde tutma mücadelesi veriyor. Özellikle son dönemde Dera’da rejime yönelik gerçekleştirilen ve ciddi artış gösteren suikastlar, Beşar Esed yönetiminin bu bölgeyi elinde tutmasının daha zor bir hale geldiğini gösteriyor.

Doğuda çöl bölgesinde her gün patlayan el yapımı patlayıcılar, batıda ise meskun mahallerdeki suikastlar, tüm bunlar aynı açıdan ele alındığında Esed rejiminin uzun vadede daha sıkıntılı bir süreç yaşamasının muhtemel olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü, gerek çöl bölgesindeki IŞİD gerekse Dera’daki suikastları gerçekleştiren gruplar saldırılarına bu şekilde devam ettiği sürece Esed rejimi için sürdürülebilir bir yönetim şekli kurabilmek, müttefikleri içinse mevcut durumdan stratejik çıkar sağlayabilmek oldukça zor.

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.