Rusya destekli Esed rejiminden İranlı Şii milislere operasyon

Rusya destekli Esed rejiminden İranlı Şii milislere operasyon

Beşar Esed rejimine bağlı güçler Suriye'nin doğusunda varlığını güçlendiren İran destekli Şii milislere yönelik operasyon gerçekleştirdi.

Rusya destekli Beşar Esed rejimine bağlı güçler, Suriye'nin doğusunda varlığını güçlendiren İran destekli Şii milislere yönelik operasyon gerçekleştirdi.

Suriye'nin doğusundaki Deyrizor iline bağlı El Bukemal beldesinde, rejim güçleri tarafından gerçekleştirilen gözaltı operasyonlarında, İran Devrim Muhafızları'na bağlı 47. Alay milislerinden birden fazla kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan İran destekli Şii milislerin içerisinde üst düzey isimlerin olduğu bilgisi de aktarılırken, baskın şeklinde gerçekleştirilen operasyonunun Şii milislerin merkezine düzenlendiği belirtildi.

Suriye'nin doğusundaki askeri varlığını günden güne artıran İran ile Rusya tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi arasında son dönemde meydana gelen bu tarz gerilimlerin sayısında artış yaşandı.

Deyrizor'da İran için savaşan, Lübnan Hizbullah Hareketi, El Nuceba, Fatımiyun ve Zeynebiyun milis grupları, Deyrizor merkezinin yanı sıra El Meyadin ve El Bukemal kasabalarını da kontrol altında tutuyor. 

İran'ın Suriye'nin doğusunda yürüttüğü askeri faaliyetler sadece bölgeye ülke dışarıdan getirdiği Şii milislerle sınırlı değil. İran, uzun bir süredir bölge halkından erkekleri kendi saflarına katmaya çalışıyor.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, aylık 200 dolar gibi bir maaşla Suriye'nin doğusundaki bölgede pek çok kişi İran için savaşan milislerin safına katıldı.

İran'ın bu bölgede en fazla, Afganistan'dan getirdiği Şii milisler olan Fatımiyun ile Pakistan'dan getirdiği diğer Şii milisler olan Zeynebiyun gruplarını kullandığı biliniyor.

İran'ın Suriye'de ideolojik, siyasi ve askeri boyutlu etkinliğini artırdığı Deyrizor ili, Irak ile sınır komşusu olması özelinde jeostratejik açıdan oldukça önemli bir bölge.

Kaynak: Mepa News

tlgrm.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.