Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov 'önemli konular' için Çin'i ziyaret edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov 'önemli konular' için Çin'i ziyaret edecek

Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Wang Yi'nin daveti üzerine gerçekleşen resmi ziyareti doğruladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Pazartesi ve Salı günü Moskova'nın önemli diplomatik ve ekonomik ortağı Çin'i ziyaret edecek.

Pazar günü Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "8 ve 9 Nisan tarihlerinde Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi bir ziyaret gerçekleştirecek ve bu ziyarette -Çinli mevkidaşı- Wang Yi ile görüşmeler yapılması planlanmaktadır" denildi.

Açıklamada "Ukrayna krizi ve Asya-Pasifik bölgesindeki duruma" atıfta bulunularak "belirli sayıda 'önemli konu' üzerinde derinlemesine görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "ikili işbirliğinin yanı sıra uluslararası alandaki işbirliğiyle bağlantılı geniş bir yelpazedeki soruları ele alacakları" belirtildi.

Pekin'de Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Wang Yi'nin daveti üzerine gerçekleşen resmi ziyareti doğruladı.

İki ülke arasındaki ilişkiler Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'ya saldırmasından bu yana daha da güçlendi.

Lavrov'un gezisi, Çin lideri Şi Cinping'in geçen yıl Mart ayında Moskova'ya giderek Batı hegemonyasını kınayıp Moskova ve Pekin arasında "sınırsız dostluk" ilan ettiği yakınlaşma sürecini takip ediyor.

Ekim ayında Pekin'de düzenlenen İpek Yolları Forumu çerçevesinde bir araya gelen iki lider, Şi'nin Rusya ve Çin arasında "sürekli büyüyen karşılıklı siyasi güven"den söz ettiği ve ABD'ye karşı tam bir muhalefet sergilediği bir ortamda tekrar bir araya geldi.

Bu yıl Mart ayında yeniden seçilmesinin ardından Putin, ilişkilerin bir "istikrar faktörü" olduğunu söyledi ve Şi ile "çok iyi kişisel ilişkilere" sahip olduğunu ekledi.

Çin kendisini Ukrayna ihtilafında tarafsız bir konumda görse de son iki yılda Rusya'nın önde gelen ticaret ortağı haline geldi ve çatışmaları sona erdirecek siyasi bir çözümden yana.

Batılı ülkeler düzenli olarak Pekin'i Kremlin üzerindeki etkisini kullanarak Ukrayna'da barışın yeniden tesis edilmesinde daha büyük bir rol oynamaya çağırıyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.