Rusya her yıl 32 binden fazla insansız hava aracı üretecek

Rusya her yıl 32 binden fazla insansız hava aracı üretecek

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Moskova ve Kiev insansız hava araçları yaygın olarak kullanılıyor

TASS haber ajansının Başbakan Birinci Yardımcısı Andrei Belousov'a dayandırdığı habere göre, Rusya 2030 yılına kadar her yıl 32.000'den fazla insansız hava aracı üretmeyi ve yerli üreticilerin pazarın yüzde 70'ini oluşturmasını planlıyor.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Moskova ve Kiev'de insansız hava araçları yaygın olarak kullanılıyor ve savaş uzadıkça her iki taraf da askeri üretimini hızla arttırıyor.

TASS'a konuşan Belousov, "Yıllık insansız hava aracı (İHA) üretim hacmi -eğitim amaçlı İHA'lar hariç- 32.500 adet olarak planlanıyor.” dedi.

Bu rakam mevcut üretim hacimlerinden neredeyse üç kat daha yüksek.

Moskova, gürültülü benzinli motorları ile meşhur, düşük maliyetli, İran yapımı Shahed insansız hava araçlarını, Ukrayna'nın altyapısına yönelik hava saldırılarında giderek daha sık kullanıyor.

Belousov, Rusya'nın İHA'larla ilgili ulusal projeyi 2030 yılına kadar 696 milyar ruble (7.66 milyar dolar) ile finanse edeceğini ve bu ay konuyla ilgili daha fazla ayrıntı yayınlayacağını söyledi.

Geçtiğimiz yıl Devlet Başkanı Vladimir Putin İHA'ların sadece askeri alanda değil neredeyse tüm sektörlerde kullanılabileceğini söylemişti.

Rus İHA'larının tespit edilmesi füzelerden daha zor olduğu için başlangıçta Ukrayna hava savunma sistemlerini şaşırtmış, ucuza mal edilen İHA'ları pahalı hava savunma füzeleriyle vurmak ise maliyet açısından pek etkili bir strateji olmamıştı.

Öte yandan Ukrayna, keşif ve saldırılar için ucuz ama etkili bir seçenek olarak FPV insansız hava araçlarını (kişisel sivil kullanım için tasarlanmış ancak savaş alanı için modifiye edilmiş küçük insansız hava araçları) yoğun bir şekilde kullandı ve Rusya da bu taktiği taklit etti.

Ukrayna Aralık ayında yaptığı açıklamada 2024 yılında 11.000'den fazla orta ve uzun menzilli saldırı dronunun yanı sıra cephe hattında yaygın olarak kullanılan bir milyon FPV dron üretmeyi planladığını açıkladı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.