"Rusya ile Belarus birleşecek" iddiası

"Rusya ile Belarus birleşecek" iddiası

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün yapacağı açıklamada, Belarus ile birleşildiğini ilan edeceği öne sürülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün yapacağı açıklamada, Belarus ile gerçekleşecek birleşmeyi ilan edeceği öne sürülüyor.

Ukrayna krizi sebebiyle tansiyonun yüksek olduğu bölgeden kaynaklar, sahadaki son gelişmeler paralelinde ortaya attıkları iddialarda, iki ülkenin birleşeceğini savunuyor.

İki devlet arasında 1990'lı yıllardan bu yana "Birlik Devleti" isimli bir uluslararası ortaklık bulunuyor.

Lukaşenko: Başkanlığımın en önemli kararı

İddiaların en önemli dayanaklarından biri, Belarus Aleksandr Lukaşenko'nun kısa bir süre önce yaptığı açıklama.

Devlet tarafından kullanılan Pul Pervyi isimli Telegram kanalında 17 Nisan'da yayınlanan açıklamada, Lukaşenko, bu hafta içinde açıklayacağı kararın, çeyrek asırlık başkanlığında aldığı en büyük kararlardan biri olduğunu vurguladı.

Kararın oldukça ciddi olduğunu vurgulayan Lukaşenko, kendisi hayatta olmasa bile kararın uygulanacağını ve muhaliflerin kazanamayacağını söyledi. Kararın bir kararname şeklinde açıklanacağı belirtildi.

Lukaşenko daha önce yaptığı açıklamalarda ülkede kendisine karşı halk isyanı ve darbe girişimlerinin başarısız olduğunu iddia etmişti.

Belarus'ta güvelik güçlerinin anormal hareketliliği

İki ülkenin birleşeceği iddiaları yayılırken, bugün sabah saatlerinden itibaren Belarus'ta normal olmadığı kaydedilen bir askeri hareketlilik yaşanıyor.

Özellikle başkent Minsk'te çok sayıda güvenlik gücü, askeri araç ve polis aracı seferber olmuş durumda.

Askeri ve sivil kıyafetli çok sayıda kişinin resmi araçlarla başkentteki Savunma Bakanlığı'na gittiği bildiriliyor. Bugün ülkede herhangi bir protesto planlanmıyor olmasına rağmen bu hareketlilik dikkat çekici bulundu.

Putin bugün açıklama yapacak

Putin ise bugün Rusya parlamentosunda yıllık konuşmasını gerçekleştirecek.

Bölge kaynakları Putin'in konuşmasında Belarus ve Ukrayna konusunda önemli açıklamalarda bulunacağını öne sürüyor.

Muhalif Aleksey Navalny destekçileri de bugün Rusya genelinde sokaklara dökülmeye hazırlanıyor.

Putin'in açıklamalarında ne söyleyeceği belirsizliğini korurken, tüm bölgeyi etkileyecek kararlar alınabileceğine dair spekülasyonlar ise netlik kazanmış değil.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.