Rusya ile Romanya arasında 'altın' gerilimi

Rusya ile Romanya arasında 'altın' gerilimi

Rusya, Romanya'nın altın talebine sert yanıt verdi.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri Perşembe günü, Rusya'nın I. Dünya Savaşı sırasında Moskova'ya gönderdiği altın ve diğer değerli eşyaları Romanya'ya iade etmesini öngören bağlayıcı olmayan bir kararı kabul etti.

Birinci Dünya Savaşı sırasında Romanya Krallığı, mücevherler ve sanat eserleri gibi kültürel hazinelerle birlikte 91.5 ton altın sikke ve külçeyi demiryoluyla Moskova'ya göndermişti. Romanya savaşta Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devleti'ne karşı Rusya, İngiltere ve Fransa'nın yanında yer almıştı.

Bolşeviklerin 1917'de Rusya'da iktidarı ele geçirmesinin ardından altınlara el konulmuş, daha sonraki yıllarda Romanya'nın altını geri alma çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Rusya ise Romanya tarafından öne sürülen talebe sert yanıt verdi.

Rusya'nın eski Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, yaptığı açıklamada "Romanya'nın bir millet olmadığı" suçlamasında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Bu küstahlığa nasıl cevap vereceğimi bile bilmiyorum. AB 300 milyar dolar değerinde Rus varlığını çaldı ve şimdi Rusya'nın Romanya'ya altınlarını iade etmesini talep ediyor. **** gidin dışında söylenecek bir şey yok."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası kültür elçisi Mikhail Shvydkoy ise "Rusya'nın söz konusu talebi gayrimeşru olarak kabul ettiğini" belirtti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.