"Rusya ile S-400 çalışmaları nihai noktaya geldi"

"Rusya ile S-400 çalışmaları nihai noktaya geldi"

Savunma Bakanı Fikri Işık, Rusya ile S-400 füze savunma sistemi anlaşmasında gelinen aşama hakkında bilgi verdi.

Ankara'da Milli Savunma Üniversitesi konusunda basın toplantısı düzenleyen ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Işık, uzun menzilli füze savunma sistemleri konusunda Rusya'dan S-400'lerin alınması için yürütülen çalışmalarda gelinen noktayı ve bu sistemin alınması halinde NATO'dan gelebilecek tepkileri değerlendirdi.

"Türkiye'nin bir füze savunma sistemine ihtiyacı olduğu açık. Ama NATO üyesi ülkeler Türkiye'ye maliyet etkin bir öneri sunmadı, teknoloji transferi ve ortak üretimi de kabul etmediler" diyen Işık, "Bu nedenle Türkiye farklı bir arayışa girdi. S400'lerle ilgili çalışmalar nihai noktaya geldi. Ama nihai aşama hemen yarın sabah imzalayalım demek değil. Hem Türkiye hem de Rusya tarafından yürütülmesi gereken süreçler var. Nihai anlaşma noktasında önemli adım atılmış oldu" dedi.

Türkiye ilk uzun menzilli füzesini tedarik edebilmek için yapılan ihale sonucunda uzun süre Çin ile müzakerelerde bulunmuş ancak teknoloji transferi konusundaki pürüzler nedeniyle görüşmeler sözleşme imzalanamadan kesintiye uğramıştı. Türkiye bundan sonraki süreçte Rusya ile S400 füzelerinin alımı için müzakerelere başlamıştı.

"Şunun farkındayız, S-400'leri NATO sistemine entegre edemeyiz, bununla ilgili NATO'dan da bir talebimiz yok. Ama NATO da bu konuda anlayışlı olmak durumundadır" diyen Işık, "Yani siz hem teknoloji paylaşmayacaksınız, maliyet etkin teklifler ortaya koymayacaksınız. Diğer yandan NATO dışından alamazsınız deme şansınız yok" dedi.

Işık Türkiye'nin nihai hedefinin ise kendi uzun menzilli hava savunma ve füze sistemini geliştirmek olduğunu ve bu konudaki çalışmaların da başlatılmış olduğunu söyledi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.