Rusya ile Ukrayna doğrudan görüşmeler için İstanbul'da
Rus ve Ukraynalı heyetler, ateşkes konusunda doğrudan görüşmeler yürütmek üzere Türkiye'ye geldi.
Ukrayna ve Rusya bugün üç yıldan uzun bir süredir ilk kez doğrudan görüşmeler gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
Ancak görüşmelere Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılmaması, görüşmelerin seviyesini düşürdü. ABD Başkanı Donald Trump, Rus mevkidaşını İstanbul'a çağırdı, ancak Putin'in katılmayacağının belli olması üzerine İstanbul'a gitmekten vazgeçti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Putin'i İstanbul'da kendisiyle yüz yüze görüşmeye davet etmişti.
Putin'den 'Ukrayna ile doğrudan müzakere' açıklaması
Şubat 2022'de başlayan Rus işgalinden bu yana on binlerce kişi öldü ve birçok yerleşim yeri tahrip oldu.
Putin, Ukrayna ve Avrupa ülkelerinin geçen hafta 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısında bulunmasının ardından karşı teklif olarak 15 Mayıs'ta İstanbul'da görüşmeler yapılmasını önermişti.
Zelenskiy bunu kabul etti ancak bu hafta yaptığı açıklamada Putin'in bizzat katılmaması halinde bunun barışla gerçekten ilgilenmediği anlamına geleceğini savundu.
Rus heyetine Putin'in yardımcısı ve 2022 müzakerelerinde yer alan eski kültür bakanı Vladimir Medinsky başkanlık edecek.
Diğer üç müzakereci ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin ve Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun direktörü Igor Kostyukov olarak belirlendi.
Avrupalı liderler İstanbul görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması halinde Rusya'ya yeni yaptırımların uygulanacağı uyarısında bulundu.
Kaynak: Mepa News