"Rusya İran'ın Şangay İş Birliği Örgütü'ne üye olmasını istiyor"

"Rusya İran'ın Şangay İş Birliği Örgütü'ne üye olmasını istiyor"

İran, Duşanbe'de düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü toplantısında Rusya'nın, kendilerinin örgüte üye olmasını istediğini söyledi.

İran, Duşanbe'de düzenlenen Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısında Rusya'nın, kendilerinin örgüte üye olmasını istediğini söyledi.

İran'ın resmi haber ajanslarından IRNA'nın aktardığı habere göre Rus heyetinden bir katılımcı yaptığı açıklamada, ŞİÖ’nün geleceğinin yayılması ile ilişkili olduğunu ve bundan dolayı Moskova'nın İran’ın örgüte üye olmasını istediğini belirtti.

Bu yetkili, üyelik sürecinin adım adım olması gerektiğini ve ülkelerin menfaatlerini kapsadığını söyledi.

Şangay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) temeli 1995 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrasında Rusya ile Çin arasında atıldı.

1996 yılında, Çin, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan ve Kazakistan üye ülkeler arasında güvenin artırılması, sınır bölgelerinin silahsızlandırılması ve bölgesel iş birliğinin teşvik edilmesi amacıyla ‘Şangay Beşlisi’ni oluşturdu.

2001 yılında Özbekistan çekimser tavrından vazgeçerek bu uluslararası oluşuma katılma kararı aldı. Örgüt resmen 15 Haziran 2001’de kuruldu. Örgütün merkezi Çin’deki Şangay şehri seçildiği için adı da Şangay İşbirliği Örgütü oldu.

2015 yılında Hindistan ve Pakistan’ın örgüte üyeliği kabul edildi ve bu konu 2017 liderler zirvesinde onaylandı.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.