Rusya işgal ettiği Kırım'a 6 yılda 200 binden fazla Rus yerleştirdi

Rusya işgal ettiği Kırım'a 6 yılda 200 binden fazla Rus yerleştirdi

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki İstatistik Müdürlüğü, 2014 yılından beri Kırım Yarımadası’na 205 bin 559 Rus vatandaşının taşındığını bildirdi.

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki İstatistik Müdürlüğü, 2014 yılından beri Kırım Yarımadası’na 205 bin 559 Rus vatandaşının taşındığını bildirdi. Söz konusu kişilerin 88 bin 445’i Akyar’a (Sivastopol) yerleşti.

Kırım Haber Ajanası QHA'nın haberine göre Kırım’ın Kremlin kontrolündeki İstatistik Müdürlüğünün 2020 yılının sonunda açıkladığı verilere göre, Rus işgalinin başından bu yana Kırım Yarımadası’na 205 bin 559 Rusya vatandaşı yerleşti. Öte yandan İstatistik Müdürlüğü, Ocak-Kasım 2020 tarihleri arasında Kırım’a 20 bin 763, Ocak-Ekim 2020 tarihleri arasında Akyar’a ise 12 bin 374 Rus vatandaşının yerleştiğini bildirdi.

Gerçek rakamlar yansıtılmıyor

Kırım İnsan Hakları Grubu uzmanları konu ile ilgili yaptıkları açıklamada, Rusya'nın açıkladığı rakamların işgal altındaki Kırım’a yerleşen Rus vatandaşlarının gerçek sayısını yansıtmadığını vurgulayarak, “Çünkü bu rakama, işgal altındaki topraklarda bulunan Rus askerler ve iş için yarımadaya gönderilen kişiler dahil değiller. Böylece Kırım’a göç eden toplam Rus vatandaşlarının sayısı açıklanan rakamlardan daha fazla.” dedi.

Uluslararası hukuka göre savaş suçu

İnsan Hakları savunucuları, uluslararası hukuka göre devletin işgal ettiği topraklara kendi vatandaşlarını yerleştirmesinin savaş suçu olarak değerlendirildiğini hatırlattı. Daha önce, Ukrayna Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emine Ceppar, işgalden sonra Rusya’nın Kırım’ı askeri üsse çevirdiğini ve yarımadanın demografik yapısını kasıtlı olarak değiştirme politikasını devam ettirdiğini ifade ederek Rusya'nın yarımadaya yarım milyon Rus vatandaşı yerleştirdiğini bildirmişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum