Rusya Müslüman Kırım Tatar Türklerine ceza yağdırıyor

Rusya Müslüman Kırım Tatar Türklerine ceza yağdırıyor

Rus mahkemesi 5 Kırım Tatarını toplam 68 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Rus mahkemesinde, Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurgulandığı ifade edilen Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsaklar; Enver Ametov, Ruslan Süleymanov, Osman Arifmemetov, Yaşar Muedinov ve Rüstem Şeyhaliyev’in (İkinci Akmescit Grubu) davaları, bugün Rostov-na-Donu kentindeki Güney Bölge Askeri Mahkemesinde görüldü.

Kırım Haber Ajansı'nın haberine göre, Rus mahkemesi 5 Kırım Tatarını toplam 68 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Açıklanan karara göre, Enver Ametov ve Yaşar Muedinov 13 yıl hapis cezasına, Ruslan Süleymanov, Osman Arifmemetov ve Rüstem Şeyhaliyev 14 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Müslüman Kırım Tatar Türklerine yönelik baskılar

Rusya, 2014 yılında Kırım Yarımadası’nı işgal ettiğinden bu yana, Kırım’da yaşamakta olan Müslüman Türkleri baskı altında tutuyor.

Halen en az 93 kişi daha Rus topraklarında ve Kırım’da cezaevlerinde tutuluyor.

Düzmece suçlamalarla hapsedildiği belirtilen bu kişilerin tamamını yakını Tatar, birkaçı içe Ukrayna asıllı Müslümanlar.

Tutsakların bir kısmının ağır sağlık sorunları bulunuyor.

Rusya, bölgede Kırım Tatarlarını hapse atmak için genel olarak İslami faaliyetlerini bahane gösteriyor. Bu kapsamda, mahkumların çoğu Rusya'nın "terör örgütü" ilan ettiği Hizbut Tahrir'e mensup olmakla suçlananlardan oluşuyor.

Ancak bu kişiler hakkında mahkumiyete esas teşkil edebilecek düzeyde herhangi bir maddi delil bulunmuyor.

Bir kısım mahkum ise Hizbut Tahrir ismi verilmeden doğrudan "terörizm" ile suçlanıyor. Bu kişiler de çoğunlukla, tutuklu Kırım Tatarlarına destek amacıyla protesto düzenleyen kişiler.

Mahkumlardan 6'sı, Ukrayna'da Rusya'ya karşı askeri savunma maksatlı oluşturulan ve Ukrayna devletine bağlı Numan Çelebicihan Taburu'na üye olmakla suçlanarak hapsedilen kişiler.

Mahkumların büyük bir kısmı hakkında 10 yılı aşan ağır hapis cezalarına hükmedilmiş durumda.

kirimtatar.jpg

(Yüksek çözünürlük için infografiğe tıklayın.)

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.