"Rusya NATO ülkeleriyle uzun süreli bir çatışmaya hazırlanıyor"

"Rusya NATO ülkeleriyle uzun süreli bir çatışmaya hazırlanıyor"

Litvanya istihbarat raporuna göre "Rusya hem Ukrayna'daki kayıplarını telafi ediyor hem de Batı ile uzun vadeli bir çatışma için yeni kabiliyetler geliştiriyor."

Litvanya'nın istihbarat kurumları, Kremlin'in askeri kapasitesini batıya doğru genişletmesiyle birlikte Rus ordusunun Baltık Denizi bölgesinde NATO üyesi ülkelerle uzun süreli bir çatışmaya hazırlandığını söyledi.

Baltık ülkesinin askeri ve iç istihbarat kurumlarının ortak raporuna göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ordusu Baltık'taki Rus potansiyelini yansıtmak için hava, deniz ve nükleer güçlerini giderek daha fazla kullanıyor. Rapora göre bu gelişme, Rusya'nın batı bölgelerindeki silahlı kuvvetlerinin yeniden düzenlenmesinin bir parçası.

Yine de gerekli altyapının oluşturulması ve birimlerin personel ve silahlarla donatılması "en az birkaç yıl" gerektirecek.

Litvanya istihbarat raporuna göre "Rusya hem Ukrayna'daki kayıplarını telafi ediyor hem de Batı ile uzun vadeli bir çatışma için yeni kabiliyetler geliştiriyor."

Rusya'nın Ukrayna'daki işgali üçüncü yılına girerken, ittifakın doğu kanadındaki NATO üyeleri Batı'ya yönelik doğrudan bir tehdit potansiyelini giderek daha fazla gündeme getiriyorlar. Estonya istihbaratı kısa süre önce yayınladığı bir raporda Rusya'nın askeri ittifak için doğrudan bir tehdit oluşturacak kadar askeri gücünü yeniden inşa etmesi için üç ila beş yıla ihtiyacı olacağını öngörmüştü.

Bölgedeki bir başka tehdide işaret eden raporda, Rusya'nın geçen yıl Belarus’ta stratejik olmayan nükleer silahlar konuşlandıracağını açıklamasının ardından bu ülkenin kendi topraklarında "güvenilir bir nükleer kapasite" oluşturma konusunda ilerleme kaydettiği belirtildi.

O tarihten bu yana Minsk hükümeti nükleer depolama altyapısını yeniledi ve askeri personelini nükleer sistemleri kullanmak üzere eğitti. Belarus kuvvetleri iki potansiyel nükleer sevkiyat aracına sahip: Litvanya sınırına yakın Lida hava üssünde bulunan Su-25 saldırı uçakları ve Belarus'un orta kesimindeki Asipovichy'de bulunan mobil Iskander-M füze sistemleri.

Raporda "Rusya, Batı'yı Ukrayna'ya verdiği desteği azaltmaya zorlamak için nükleer retorik de dahil olmak üzere şantaj ve tehditlere giderek daha fazla başvuruyor" denildi.

Finlandiya'nın NATO üyeliğini onaylamadığının bir işareti olarak Rusya geçen yıl Finlandiya'nın güneydoğu sınırına yakın Karelia bölgesindeki Ladoga Gölü'ne Kalibr seyir füzeleri taşıyabilen gemiler konuşlandırdı.

Kremlin ayrıca Tu-22M3 ağır bombardıman uçaklarına 2023 yılında Baltık Denizi üzerinde beş uçuş yaptırmış, bir önceki yıl ise böyle bir uçuş yapılmamıştı.

Litvanyalı istihbarat birimleri, hem Rusya hem de Belarus'taki istihbarat teşkilatlarının eleman bulma konusunda daha agresif hale geldiğini ve Belarus diasporasının ajanlar tarafından takip edilme konusunda en büyük riski taşıdığını söyledi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.