Rusya, 'Nusra karşıtlarının' sembol meydanını vurdu

Rusya, 'Nusra karşıtlarının' sembol meydanını vurdu

Rus savaş uçakları, Nusra Cephesi karşıtı protestolar ile meşhur olan Kafr Nabl meydanına bomba yağdırdı.

Farklı amaçlarla Suriye'deki iç savaşa dahil olan ABD ve Rusya, operasyonlarının 'teröre karşı' olduğunu ileri sürerek müdahalelerine meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar.

Rusya şu ana kadar Suriye'de düzenlediği saldırıların neredeyse yüzde 80-85'ini muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde gerçekleştirdi. Rus uçakları bugüne kadar tüm rejim muhalifi grupları -ve kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayan sivilleri- hava saldırıları ile hedef aldı. Ancak Rusya, komuoyuna yaptığı açıklamalarda sadece IŞİD ve Nusra Cephesi hedeflerine saldırı düzenlediği yönündeki ısrarını sürdürdü. 

Rusya'nın 'IŞİD ve Nusra Cephesi ısrarı', kimi zaman 'absürt' olarak nitelendirilebilecek açıklamalarda da kendini gösterdi. Rusya Savunma Bakanlığı, geçen sene yaptığı bir açıklamada Idlib ilinde IŞİD'e ait bir eğitim kampını vurduklarını açıklamıştı. Oysa ki, Idlib iline en yakın IŞİD'in kontrol alanı yüzlerce kilometre uzakta bulunuyordu. 

Dünya kamuoyunun bu açık aldatmacadan rahatsız olduğu söylenemez. Nitekim, Suriye'de uluslararası kurumların etkinliğini yitirdiği ve kanı durdurmaya yönelik herhangi bir yaptırım gücünün kalmadığı biliniyor. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana kabul edilmiş tüm uluslararası kuralların ve Cenevre Savaş Sözleşmesi'nin adeta hiçe sayıldığı bir savaş yaşanıyor.

Batı adeta kendi kurguladığı değerleri aşındırıyor, ancak bu değerlerin sorgulanmasını da istemiyor. Çünkü ortada 'teröre karşı' bir savaş var ve 'terör', bu değerlerin bir süreliğine rafa kaldırılabileceği bir istisnayı sunuyor.

Önceki gün Rus uçakları, Suriye'nin İdlib şehrinde aylardır Şam'ın Fethi Cephesi'ne -eski adıyla Nusra Cephesi- karşı protestoların adeta sembolü haline gelen Kafr Nabl meydanında sivilleri hedef aldı. 25 sivilin hayatını kaybettiği saldırı, Suriye'deki savaşta 'ılımlı-terörist' ayrımının bir karşılığının olmadığını ortaya koyuyor. 

Kafr Nabl'dan bir Suriyeli'nin seslenişi:

 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.