Rusya, Tedmür'e askeri üs kurdu

Rusya, Tedmür'e askeri üs kurdu

Suriye Tarihi Eserler Sorumlusu Rusya'nın Tedmür'e izinsiz olarak askeri üs inşa ettiğini söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı ise iddiayı kabul etmedi.

Suriye Tarihi Eserler Sorumlusu, Rusya’nın UNESCO tarafından 1980 yılında Dünya Miras Listesine alınan Palmira (Tedmur) kentinin içinde hiçbir anlaşma yapılmadan veya izin alınmadan yeni bir askeri üs kurduğunu öne sürdü.

Amerika kaynaklı Kültürel Miras ve Doğu Araştırmalar Merkezi, Digital Globe şirketiyle beraber yayınladığı resimde, yaklaşık 10 ay süresince IŞİD’in denetiminde kalan tarihi kentin kenarında inşaat çalışmaları görüntülendi. Geçtiğimiz Mart ayında Rus hava kuvvetlerinin yoğun hava saldırısı sonucu Palmira kentinin Rus kuvvetlerin kontrolüne geçtiği biliniyor.


Suriye Tarihi Eserler ve Müzeler Müdürü Memun Abdulhakim, ABD merkezli Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada Suriye ve Rus kuvvetlerinin Palmira kentinde olmasının, IŞİD güçlerinin kente tekrar dönme ihtimallerini yok ettiği için önemli olduğunu vurguladı. “Ancak Rus kuvvetleri, hiçbir merciden izin almadan bölüklerini ve tıbbi malzemelerini ihtiva eden bir kışla inşa ediyor.” açıklamasında bulundu.

Abdulhakim konuşmasını şöyle sürdürdü: “İster Suriye Ordusu isterse Rus kuvvetleri olsun tarihi kent Palmira’da ufak bir oda dahi yapılmasına olumlu bakmıyoruz ve bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu hususta hiçbir kimseye izin vermiyoruz. Çünkü bu, tarihi eserlerle alakalı kanunların ayaklar altına alınması anlamına gelir.” Savaş döneminde olduklarını belirten Memun Abdulhakim, tarihi eser yetkililerin şuan yapacağı açıklamaların etkisiz olacağını ifade ederek söz konusu kışlaların biran önce kaldırılması yönünde çağrıda bulundu.

Suriyeli aktivist Usame Hatip, yaptığı açıklamasında Rusların antik kentin kuzey taraflarına prefabrik yapılar ve çadırlar kurduğunu vurguladı. Rus kuvvetlerinin Zafer Takı’na 100 metre mesafesi olduğunu açıklayan Hatip, Rusların üs kurduğu bölgede antik mezarların olduğunu bildirdi.

Söz konusu iddia Rus Savunma Bakanlığı Resmi Sözcüsü İgor Konasenkov tarafından yapılan açıklamada yalanlandı. “Suriye’nin Palmira kentinde Rusya’ya ait hiçbir askeri üssün olmadığı ve böyle bir şeyin asla olmayacağı” açıklamasında bulunan Konasenkov, paylaşılan fotonun, mayın temizleme çalışmalarını ihtiva ettiğini belirtti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.