Rusya Ukrayna doğusundaki ayrılıkçıların bağımsızlığını tanıyacak mı?

Rusya Ukrayna doğusundaki ayrılıkçıların bağımsızlığını tanıyacak mı?

Duma, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların ilan ettiği yönetimlerin tanınmasına yönelik kararı onayladı.

Rusya Parlamentosunun alt kanadı Duma, Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların tek yanlı ilan ettiği yönetimlerin resmen tanınması için Devlet Başkanı Vladimir Putin’e çağrıda bulunulmasına yönelik kararı onayladı.

Kabul edilen tasarıya göre, 'Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınması için “Rusya Devlet Başkanı Putin’e yapılacak çağrı” önce Rusya Dışişleri Bakanlığı’na gönderilerek istişare edilecek.

Bu iki bölgenin bağımsız devlet olarak tanınması halinde Ukrayna'nın doğusunun görüşüldüğü ve Rusya'nın bağlı olduğunu bildirdiği Minsk barış süreci sona ermiş olacak.

Putin’e çağrı yapılan karar tasarısında, söz konusu yönetimlerin tanınmasının 'haklı ve ahlaki' olduğu savunuldu.

Bu tanımanın ise, güvenlik garantilerinin sağlanması ve oradaki halkın dış tehlikelerden korunması için zemin oluşturacağı ifade edildi.

Ukrayna’nın doğusunda 2014’te Kiev yönetimine rağmen Rusya yanlısı ayrılıkçılar Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti isminde iki ayrı yönetim oluşturmuştu.

Tek yanlı ilan edilen yönetimler dünyada hiçbir ülke tarafından tanınmıyor ve Batılı ülkelerce yasa dışı olarak kabul ediliyor.

Kaynak: Euronews

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.