Rusya: Ukrayna limanlarındaki durumu çözmek için Türkiye ile çalışmaya hazırız

Rusya: Ukrayna limanlarındaki durumu çözmek için Türkiye ile çalışmaya hazırız

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle geçişlerin durdurulduğu Ukrayna limanlarının tekrar deniz taşımacılığına açılması konusunda Ankara ile ortak çalışmalara hazır olduğunu belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle geçişlerin durdurulduğu Ukrayna limanlarının tekrar deniz taşımacılığına açılması konusunda Ankara ile ortak çalışmalara hazır olduğunu belirtti.

Kremlin'den yapılan açıklamada, Putin'in Ukrayna limanlarında deniz nakliyesinin engelsiz bir şekilde devam etmesinin sağlanması hususunda Türk ortaklarla koordineli bir şekilde çalışmaya hazır olduğu bahsini aktardığı duyuruldu.

Radio Free Europe'a göre Putin aynı zamanda, Ukrayna limanlarından yapılacak tahıl ihracatı için de bu seçeneği düşündüklerini ifade etti.

Karadeniz'deki son durum değerlendirildi

Putin ayrıca, Türkiye ile Karadeniz ve Azak Denizi'nde nakliyelerin güvenli bir biçimde gerçekleşmesini sağlama ve sulardaki mayın tehdidini sıfıra indirme konularını görüştüklerini açıkladı.

Rus güçlerinin tahıl, buğday ve diğer emtia yüklü konteyner veya yük gemilerinin Ukrayna limanlarından çıkışını engellemesi ve devam eden ablukası, dünya genelinde buğday ve tahıl arzında kesintilerin yaşanmasına sebebiyet verdi.

Öte yandan Putin, geçtiğimiz hafta Fransa ve Almanya'ya yaptığı çağrıda, Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının sağlanması için seçenekleri değerlendirdiklerini iletmişti. Fakat Putin, Moskova'ya uygulanan yaptırımların kaldırılması halinde Ukrayna limanlarındaki gemilere yönelik ablukayı gevşetebileceklerini bildirmişti.

Uluslararası toplum ise, Rusya'yı limanlara uyguladığı ablukayı kaldırmaya ve Ukrayna'dan birçok emtianın ihracatına izin vermeye çağırıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.