Rusya Ukrayna'daki savaşı 'kaybediyor'

Rusya Ukrayna'daki savaşı 'kaybediyor'

Ukrayna'daki savaş, dünya genelinde siyasi ilişkilerden ekonomiye birçok alanda köklü değişimlere sebep oldu.

Foto: Ukrayna güçlerince kısa bir süre önce esir alınan Rus askerler

Ukrayna'daki savaş, dünya genelinde siyasi ilişkilerden ekonomiye birçok alanda köklü değişimlere sebep oldu.

Bunun sonucunda Rus askeri gücüne dair görüşler büyük ölçüde değişti, Batılı devletler Rusya'ya karşı ortak bir tavır takındı, dünya ticareti ikiye bölündü ve Ukrayna ekonomisi zarar gördü.

Ekonomik yaptırımlar

Batı ittifakı Rusya ekonomisinin 'derinden' etkileneceği ortak kararlar aldı. Rusya'ya yönelik yaptırımlarla ülke ekonomisi küresel finans sisteminden söküp koparıldı. Rusya'nın döviz rezervleri donduruldu. Teknolojik hammaddelerin Rusya'ya ihracatı durduruldu. ABD, Kanada, Avustralya ve İngiltere, Rusya'dan petrol satın alımını yasakladı. Avrupa Birliği ise Rus petrolünün ithalatına kısmi olarak ambargo uygularken, Rusya gazına bağımlılığı azaltmak istedi.

Bu 'ağır' yaptırımlar altında Rusya ekonomisinde olası büyüme oranının eski dönemlere nazaran çok daha düşük kalacağı belirtildi. Rusya'nın bundan böyle daha az yabancı yatırımı alacağı, eskisi gibi ticari ortaklara sahip olamayacağı, ülkeye hammadde ve girdi sağlayamayacağı konularında netlik sağlanırken, bunun üretime büyük bir darbe vuracağı savunuldu.

Rusya'nın askeri stratejisi eksik kaldı

El Cezire'ye konuşan Yunan Askeri Akademisi'nde jeopolitik ve modern silah sistemleri alanında profesör olan Konstantinos Grivas, "Rusya'nın kaybettiği bariz. Evet bazı alanları ele geçirebiliyor fakat çok büyük bir maliyet karşılığında. Bu da büyük kayıplara uğramasına neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Rusya'nın sahadaki askeri stratejilerine değinen Grivas, Rusya'nın kalifiye bir strateji planından yoksun olması sebebiyle ateş gücüne yoğunlaştığını belirtti. Grivas, Rusya'nın kısa süre içerisinde Ukrayna'yı tamamen yok etmek konusunda vazgeçmek zorunda kaldığını ifade etti.

Yunanistan Ulusal Savunma Üniversitesi'nde öğretim görevlisi Panayotis Gartzonikas, Rusya'nın (halihazırda) askeri imkanlarla elde edemeyeceği geniş çaplı siyasi hedefler güttüğünü ancak bunun sahaya konuşlandırılan kuvvetlerle imkansıza yakın olduğunu söyledi.

Sahada yetersiz kalan Rus askeri taktiklerinin orduya mal olduğu ve bunun sonucunda ordu içerisinde başkaldırılar çıktığı iddia edildi.

Rusya kayıplarını bir nebze telafi etmeyi bildi

Ekonomik yaptırımlar ve sahada askeri taktiklerin yetersiz kalmasına karşılık Rusya, sahada kaybettiği askeri kayıpları bir şekilde telafi etmeyi başardı.

Söz konusu kayıplar, enerji ihracatıyla dengelendi ve kısa vadede Rus ekonomisi büyük bir zarar görmedi. Savaşın etkisiyle gaz fiyatında meydana gelen artışlar, Rusya'ya yaradı. Rusya bu durumdan 60 milyar dolara yakın kar elde etti.

Rusya ekonomisine yönelik yaptırımların beraberinde etkilenen Rus Rublesi ise kısa sürede toparlanma yaşadı.

Rusya'nın ticaret yaptığı ülkelerle döviz haricinde yerel para birimlerini tercih etmesinin ülke ekonomisine büyük katkı sağladığı bildirildi.

Rusya'nın, kısa vadede bir nebze olsun toparlanma sağladığı belirtilse de ekonomik yaptırımlardan ve savaşın neden olduğu harcamalardan dolayı uzun vadede büyük mali kayıplar yaşayabileceği vurgulanıyor.

Kaynak: Al Jazeera, Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.