Rusya Ukrayna'nın enerji merkezlerini hedef almayı sürdürüyor

Rusya Ukrayna'nın enerji merkezlerini hedef almayı sürdürüyor

Zelenskiy hava savunma sistemleri için Batı'ya yakarırken, Kiev’e yönelik saldırılar giderek artmış durumda.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskyy'nin Batı'ya hava savunma sistemleri göndermesi için acil çağrıda bulunmasından bir gün sonra Rus füzeleri Ukrayna'nın Harkiv şehrini vurarak kentin güç kaynağının bir kısmını devre dışı bıraktı.

Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov Cuma sabahı yaptığı açıklamada 15 patlama sesi duyulduğunu, füzelerin kısmi elektrik kesintilerine neden olduğunu ve şehrin su pompalarını devre dışı bıraktığını söyledi. Olayda can kaybı olduğuna dair herhangi bir bilgi verilmedi.

Ukrayna'nın kuzeydoğusunda Rusya sınırına sadece 30 kilometre mesafede yer alan Harkiv, Moskova'nın Şubat 2022'de ülkeyi geniş çaplı işgalini başlatmasından bu yana sık sık bombardımana maruz kalıyor.

Ukraynalı yetkililer Rus füzelerinin Zelenskiy'nin memleketi olan Krivyi Rih'i ve Ukrayna'nın orta kesimlerindeki Vinnytsia'yı da vurduğunu ve bu kentteki "kritik bir altyapı tesisine" zarar verdiğini söyledi.

Ukrayna'nın devlet hidroelektrik şirketi Cuma günü yaptığı açıklamada Rus saldırısının Ukrayna'nın en büyük barajı olan ülkenin güneyindeki Zaporijya'daki DniproHES'i vurduğunu ancak herhangi bir ihlal riski bulunmadığını söyledi.

"Şu anda istasyonda bir yangın var. Acil durum hizmetleri ve santral çalışanları olay yerinde görev yapıyor ve çok sayıda hava saldırısının sonuçlarıyla uğraşıyor"

Zaporijya yönetimi şehirde sekiz füze saldırısı olduğunu bildirdi ve bazı sakinlerin yaralandığını söyledi.

Saldırılar, Rusya'nın önceki gün Kiev'e düzenlediği ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rusya'nın sınır bölgelerine yönelik saldırılar için intikam sözü vermesinin hemen ardından gerçekleşti.

Bölge valisi Vyacheslav Gladkov, Ukrayna sınırındaki bir Rus bölgesi olan Belgorod'da Cuma günü bir Ukrayna saldırısında bir kadının öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı Cuma günü Ukrayna'dan Belgorod'a ateşlenen sekiz roketin Vampir roketatarlarla düşürüldüğünü açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahlarla gerçekleştirildiğini açıkladığı Ukrayna'nın başkentine yönelik saldırının ardından Zelenskiy Batı'ya hava savunma sistemlerinin teslim edilmesi çağrısında bulundu.

İki günlük zirve için Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği'nin 27 liderine video bağlantısı aracılığıyla hitap eden Zelenskiy, birliklerinin karşı karşıya olduğu mühimmat eksikliğinin Avrupa için "aşağılayıcı" olduğunu söyledi.

"Avrupa daha fazlasını sağlayabilir - ve bunu şimdi ispatlamak hayati önem taşıyor" dedi ve Kiev'e yapılan büyük saldırının ardından ilave hava savunma sistemleri çağrısında bulundu.

Perşembe günü AB liderleri, Putin'in başkanlık seçimlerinde altı yıllık yeni bir dönem kazanarak ülkesi üzerindeki kontrolünü pekiştirmesinden günler sonra, dondurulan Rus merkez bankası varlıklarından elde edilen gelirin Ukrayna'yı silahlandırmak için kullanılması planını ilerletmeyi kabul etti.

Blok liderleri arasındaki görüşmelerin merkezinde yer alan öneri, nihai yeşil ışık yakıldığında Ukrayna için yılda yaklaşık üç milyar euro (3.3 milyar dolar) kaynak sağlayabilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gazetecilere yaptığı açıklamada, "Liderlerin, el konulan Rus varlıklarından elde edilen olağanüstü gelirlerin kullanılmasına ilişkin teklifimizi onaylamalarından memnuniyet duyuyorum.” dedi.

AB'nin Ukrayna için daha fazla fon bulma çabası, Ukrayna'nın diğer ana destekçisi olan ABD'nin 60 milyar dolarlık destek paketinin Kongre'de bloke olduğu bir dönemde geldi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum