Rusya, Ukrayna'ya 'Kendi İmamlarını' Yerleştiriyor

Rusya, Ukrayna'ya 'Kendi İmamlarını' Yerleştiriyor

Rusya, kendi politikalarına yakın imamlar aracılığı ile Ukraynalı Müslümanları etkilemeye çalışıyor.

Ukrayna Müslümanların Dini İdaresi (Umma) Müftüsü Said İsmagilov, Rusya yönetiminin işgal ettiği Ukrayna’nın doğu bölgelerinde bulunan camilere, kendisine tabi olan dini adamlarını yerleştirdiğini açıkladı.

Kırım Haber Ajansı'nda yer alan haberde, Ukrayna’nın bir sitesine konuşan İsmagilov, “Donetsk bölgesinde, Donbas’ın Ukrayna’dan bağımsız olduğunu ileri süren üç dini kuruluş söz konusu. Kendisini ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin müftüsü’ olarak adlandıran adam söz konusu. ‘Donbas’ın Müftülüğü’ söz konusu. Onlar, aralarında bile mücadele ederek Donbas’ta ana kuruluş olarak kalmaya çalışıyor. Onların hepsi Moskova’nın kontrolü altında. Lugansk bölgesinde bunun gibi sözde liderler yok” dedi.

Rusya’nın, işgal ettiği Donbas’ı kendi devlete bağlamayacağını, ancak Müslüman kuruluşların başına kendi ajanlarını koyacağını düşündüğünü ifade eden İsmagilov, “Günümüzde bunlar yapılıyor” diye konuştu.

Ukrayna’nın Müslümanların yarısından fazlasının, Rusya tarafından işgal edilen topraklarda yaşadığını kaydeden İsmagilov, Donbas’tan farklı olarak Kırım’daki dini hayatının tamamen Rusya’nın kontrolü altına alındığını söyledi.

İsmagilov, “Donbas’ta Rusya mevzuatı geçerli değil. Ondan dolayı bu bölgeyi kullanıyor ve soyuyorlar. Yerel ‘yönetimler’, bazı dini kuruluşlarını kullanmak istiyor. Bundan dolayı Müslümanların dini kuruluşların faaliyetlerine izin verdi” diye belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.