Rusya: Ukrayna'ya saldırı planımız yok

Rusya: Ukrayna'ya saldırı planımız yok

ABD ve Rusya heyetlerinin Ukrayna krizini ele aldığı görüşmeler İsviçre'nin Cenevre kentinde yapıldı. Rusya ABD'ye, Ukrayna'yı işgal etme niyeti olmadığı mesajı verdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, görüşmeler sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Meslaktaşlarımıza, Ukrayna'ya saldırma niyetimiz olmadığını, bu yönde bir planımızın bulunmadığını açıkladık" dedi.

Ryabkov, "Askerlerin ve silahlı güçlerin muharebe eğitimleri topraklarımız içinde gerçekleştiriliyor. Gerginliğin tırmanması senaryosundan korkmak için hiçbir neden yok" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman da Rusya'yla görüşmelerde tarafların, "samimi ve açık sözlü" olduklarını, birbirlerinin güvenlik kaygılarını daha iyi anlamaya çalıştıklarını söyledi.

Görüşmelerde ilerleme sağlanamasa da, iki ülke gerginliğin azaltılmasına yönelik çabaların sürmesi konusunda mutabık kaldı.

ABD, Ukrayna'ya saldırması halinde, Rusya'ya yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Rusya ise ABD'yi, "Moskova'nın Batı'yla sorunlarının yol açacağı riskleri hafife almaması" yolunda uyardı.

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaklaşık 100 bin asker gönderdiği sanılıyor.

Bu yöndeki haberler Batılı ülkeleri kaygılandırmış ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal edeceğine dair kaygıları artırmıştı.

ABD ve Rusya heyetleri arasındaki görüşmeler hafta boyunca devam edecek.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Rusya'yla yapılan görüşmelere olumlu baktığını ancak Ukrayna'nın ittifak üyeliğinin NATO ve Kiev'in vereceği bir karar olduğunu söyledi.

G7 ülkeleri Aralık ayında Rusya'yı, Ukrayna'yı işgal ederse, "ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacağı" yolunda uyarmıştı.

2020'de sağlanan ateşkes tekrar yürürlüğe girdi

Aralık ayında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesine yönelik olarak 2020 yılında sağlanan kapsamlı ateşkesi tekrar yürürlüğe koymak için anlaşmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin en üst düzey danışmanlarından Andriy Yermak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arabulucuğu ile varılan anlaşmanın bölgedeki gerilimi azaltmak üzere önemli bir adım olduğunu söylemişti.

'Ülkeler arasında diyalog, ciddi bir krizi önlemek için şart'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Batı'nın soruna agresif yaklaşımının devam etmesi halinde "gerekli teknik askeri önlemleri alacaklarını" söylemiş, NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri faaliyetlerini durdurmasını ve Ukrayna'nın Batı ittifakına katılmasına onay vermeyeceğini garanti etmesini istemişti.

Donbas bölgesinde ateşkes ihlalleri

Ukrayna ordusu 2014'ten beri ülkenin doğusunda Donbas bölgesinin büyük bölümünde Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile savaşıyor.

7 yıldır süren çatışmalarda 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Savaş 2015'te sona ermiş olsa da Temmuz 2020'deki ateşkese kadar çatışmalar devam etti.

Bölgede ateşkes ihlalleri son dönemde tekrar artmaya başlamıştı.

Ukrayna, Rusya'yı ülke sınırlarının 200 kilometre yakınına 122 bin asker göndermekle suçlamış ve 143 bin askerin daha sınırın 400 kilometre ötesinde beklediğini öne sürmüştü.

Kaynak: BBC Türkçe

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.