Rusya üst üste ikinci gün roket fırlatışını iptal etti

Rusya üst üste ikinci gün roket fırlatışını iptal etti

Fırlatma yöneticisi canlı yayınında, "Komut verildi: Fırlatma iptal edildi" dedi.

Rusya Çarşamba günü, ülkenin uzay programı için yeni bir aksilik olarak, bir roket fırlatışını ikinci gün üst üste son dakikada iptal etti.

Rusya'nın Roscosmos uzay ajansı başkanı, ağır yükleri alçak Dünya yörüngesine taşımak için tasarlanmış güçlü bir uzay aracı olan amiral gemisi Angara A5'in fırlatılmasının, kalkıştan iki dakika önce iptal edildiğini ve bir yazılım arızasından şüphelenildiğini belirtti.

Fırlatma yöneticisi canlı yayınında, "Komut verildi: Fırlatma iptal edildi" dedi.

Roscosmos Başkanı Yury Borisov daha sonra devlet tarafından işletilen RIA Novosti haber ajansına demeç verdi: "Motor çalıştırma kontrol sisteminde bir arıza meydana geldi. Büyük olasılıkla bir yazılım hatası" dedi.

Salı günü planlanan fırlatmanın da son anda iptal edilmesinin ardından görev hali hazırda 24 saat ertelenmişti.

Borisov Salı günkü iptalin bir oksit tankındaki basınç sisteminde meydana gelen bir arızadan kaynaklandığını söyledi.

Rusya'nın Uzak Doğusundaki Vostochny Kozmodromunda üçüncü bir denemenin Perşembe günü yapılacağı belirtildi.

Bu, Rusya'nın sıkıntılı uzay programı için en son büyük aksilik oldu.

Geçtiğimiz ay Rusya bir Soyuz uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) fırlatılmasını yine son anda ertelemişti.

Bu olayda, Rusya, Belarus ve ABD'den üç astronot, bir "voltaj düşüşü" fırlatmadan saniyeler önce otomatik kapanmayı tetiklediğinde, kemerlerini bağlamış ve kalkışa hazırdı.

Fırlatma iki gün sonra gerçekleştirilebildi.

Geçen yıl da Rusya'nın neredeyse 50 yıl sonra Ay'a gerçekleştirdiği ilk görev, iniş aracının Ay yüzeyine çarpması sonucu başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Rusya'nın tonlarca ekipmanı uzaya taşımak üzere tasarlanmış ağır bir itici roket olan Angara A-5'i geliştirmesinde de gecikmeler yaşandı.

Son on yılda yalnızca üç deneme fırlatması yapıldı ve bunlardan biri kısmi başarısızlıkla sonuçlandı.

Moskova bu roketin kargo kapasitesini önümüzdeki yıllarda inşa etmeyi umduğu UUİ'ye rakip bir uzay aracının modüllerini taşımak için kullanmayı planlıyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.