Rusya ve Belarus taktik nükleer silah tatbikatının ikinci aşamasına başladı

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki nükleer silahların yaklaşık yüzde 88'ini ellerinde bulunduruyor.

Rusya Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Batılı güçlerden gelen tehditler üzerine Belarus güçleriyle birlikte taktik nükleer silahların konuşlandırılmasına yönelik tatbikatın ikinci aşamasına başladığını duyurdu.

Rusya, ABD ve Avrupalı müttefiklerinin Ukrayna'ya bazıları Rus topraklarına karşı kullanılmak üzere milyarlarca dolarlık silah vererek dünyayı nükleer güçler arasında bir çatışmanın eşiğine getirdiğini söylüyor.

Şubat 2022'de Ukrayna'ya binlerce asker gönderdiğinden bu yana Devlet Başkanı Vladimir Putin defalarca Rusya'nın olağanüstü durumlarda kendini savunmak için nükleer silah kullanabileceğini söyledi ve bu açıklamalar Batı tarafından "sert çıkışlar" olarak değerlendirildi.

Rusya geçtiğimiz ay Putin tarafından emredilen nükleer tatbikatları açıkça "bazı Batılı yetkililerin Rusya Federasyonu'na yönelik provokatif açıklamaları ve tehditleri" ile ilişkilendirdi.

Tatbikatın ilk aşamasında Rus birlikleri İskender füzelerinin nasıl ateşleneceği ve konuşlandırılacağı konusunda eğitim alırken, hava kuvvetleri de Kinzhal hipersonik füzelerinin nasıl ateşleneceği konusunda eğitim verdi.

Savunma Bakanlığı Salı günü duyurulan ikinci aşamada ise Rus ve Belarus birliklerinin "stratejik olmayan nükleer silahların muharebe amaçlı kullanımına yönelik" ortak eğitimlerinin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Bakanlık, "Tatbikatlar, egemenlik ve toprak bütünlüğünü koşulsuz olarak sağlamak amacıyla Rusya ve Belarus'un stratejik olmayan nükleer silahlarının muharebe kullanımı için birimlerin personel ve teçhizatının hazırlığını sürdürmeyi amaçlamaktadır" dedi.

Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan görüntülerde bir İskender füze sistemi bir araziye doğru sürülürken ve füzeler kaldırılırken gösterildi. Ayrıca Kinzhal füzeleri taşıyan MiG-31 süpersonik önleme uçakları ve Tupolev Tu-22M3 uzun menzilli süpersonik bombardıman uçakları da gösterildi.

Putin Cuma günü yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'da zafer kazanmak için nükleer silah kullanmaya ihtiyacı olmadığını söyledi ve Kremlin'in İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en ölümcül çatışmasının nükleer bir savaşa dönüşmeyeceğine dair bugüne kadarki en güçlü sinyalini verdi.

Putin ayrıca Rusya'nın nükleer doktrininde, bu tür silahların hangi koşullarda kullanılabileceğini belirleyen değişiklikleri de göz ardı etmediğini söyledi. Putin ayrıca gerekirse Rusya'nın nükleer silah denemesi yapabileceğini ancak şu anda buna gerek görmediğini söyledi.

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'na göre Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, dünyadaki nükleer silahların yaklaşık yüzde 88'ini ellerinde bulundurarak açık ara dünyanın en büyük nükleer güçleri konumunda.

"Taktik nükleer silahlar" savaş alanında kullanılmak üzere tasarlanmış nükleer silahlardır, bu nedenle genellikle Moskova, Washington ve bir dizi büyük şehri yok etmek üzere tasarlanmış "stratejik" nükleer silahlardan daha az güçlüdürler.

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD'nin önümüzdeki yıllarda Rusya, Çin ve diğer düşmanlardan gelen artan tehditleri caydırmak için daha fazla stratejik nükleer silah konuşlandırmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.