Rusya ve Çin, Asya ve Avrupa'da güvenlik işbirliğini derinleştirecek

Rusya ve Çin, Asya ve Avrupa'da güvenlik işbirliğini derinleştirecek

Çin, Ukrayna krizinde tarafsız olduğunu söylese de Rusya'yı saldırısından dolayı kınamayı reddettiği için eleştiriliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya ve Çin'in, ABD'nin bölgeye kendi iradesini dayatma girişimlerine karşı koymak amacıyla Asya ve Avrupa'daki güvenlik işbirliklerini derinleştirmenin yollarını görüşmek üzere anlaştıklarını söyledi.

Çinli mevkidaşı Wang Yi ile Salı günü Pekin'de yaptığı görüşmenin ardından Lavrov şunları söyledi: "Uzun bir süredir NATO'nun yanı sıra AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) şeklinde bir Avrupa-Atlantik güvenlik yapısı vardı. Ancak bunlar içinde anlamlı müzakereler yürütmenin ve çıkarlar dengesine dayalı bir şey üzerinde anlaşmanın mümkün olduğu yapılar değildi."

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sürerken Lavrov, Moskova ve Pekin'in "bu konuda benzer düşünen diğer insanlarımızın da katılımıyla bir diyalog başlatma" konusunda anlaştıklarını söyledi.

ABD Çin'i en büyük rakibi, Rusya'yı ise en büyük tehdidi olarak görüyor.

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında Wang ABD, NATO ya da Ukrayna'daki savaştan açıkça söz etmedi ancak Çin ve Rusya'nın "hegemonya ve güç politikalarına karşı olmaları, uluslararası ilişkilerin birkaç ülkenin tekelinde olmasına karşı çıkmaları" gerektiğini söyledi.

Çin'in en üst düzey diplomatı iki ülkenin "adalet ve hakkaniyet" safında yer alması gerektiğini söyledi.

Wang "Batılı müttefiklerin Putin'i izole etmeye ve Moskova'yı yalnızlaştırmaya çalıştığı bir dönemde Çin'in Moskova ile ticari ilişkilerini, ekonomik ilişkilerini derinleştirmeye devam edeceğini" vurguladı. Al Jazeera'den Katrin Yu'nun haberine göre bu durum ABD ve müttefikleri için hayal kırıklığı yaratıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ziyareti sırasında Çin ile Moskova ile işbirliği konusunda zorlu görüşmeler yaptığını söyledi ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen Çinli şirketler için "ciddi sonuçlar " uyarısında bulundu.

"Hukuksuz yaptırımlar"

Lavrov ayrıca Batı'nın Rusya ve diğer ülkelere karşı uyguladığı "hukuksuz yaptırımları" kınadı ve yaptırım politikasının "(Çin'e) karşı da aktif bir şekilde uygulanmaya başladığı" yönünde uyarıda bulundu.

Rus devlet haber ajansı RIA Novosti'ye göre Wang Lavrov'a Çin'in "Putin liderliğinde Rusya'nın istikrarlı gelişimini destekleyeceğini" söyledi.

Rusya 2022'de Ukrayna'yı işgal ettiğinden beri Çin ile yakınlaşıyor. Geçen yıl yapılan bir zirvede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ilişkilerin "yeni bir döneme girdiğini" ilan etmişti.

Çin, Ukrayna krizinde tarafsız olduğunu söylese de Rusya'yı saldırısından dolayı kınamayı reddettiği için eleştiriliyor.

Lavrov'un Çin'e yaptığı iki günlük resmi ziyaret, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 75. yıldönümünü kutladığı bir döneme denk geliyor.

Çin devlet gazetesi Global Times'ın haberine göre Lavrov'un ziyareti aynı zamanda Putin'in Mayıs ayında Pekin'e yapacağı ve Rus liderin yeniden seçilmesinden bu yana ilk yurtdışı gezisi olması beklenen ziyarete hazırlık niteliği taşıyor.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.