Rusya ve Çin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını isteyecek

Rusya ve Çin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını isteyecek

Rusya ve Çin, ekonomik durumunun kötü olduğu gerekçesiyle 2006'dan bu yana BM'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımların kaldırılmasını istedi.

Çin ve Rusya Birleşmiş Milletler'in (BM) Kuzey Kore'ye nükleer silahlara ve balistik füzelere sahip olduğu gerekçesiyle uyguladığı yaptırımların kaldırılması için harekete geçti.

İki ülke de ortak biçimde bu konuyu BM gündemine taşıyacaklarını duyurdu.

BM 2006'dan bu yana Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor. 

Yaptırımların kaldırılması neleri kapsıyor?

Yaptırımların kaldırılmasına yönelik girişim öncelikle Kuzey Kore'ye uygulanan tekstil ve deniz ürünleri ihraç etmesi, işlenmiş petrol ürünleri ithal etmesine yönelik yasak ve kotaların kaldırılmasını içeriyor.

Çin ve Rusya Kuzey Kore'deki yoksulluk ve gıda krizinin tehlikeli boyutlara ulaştığını, BM'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımların Kuzey Kore halkının açlık sorunu çekmesine katkı sağlamaktan başka bir şeye yaramadığını, Kuzey Kore yönetimine etkili olmadığını öne sürdü.

Yaptırımlar Kuzey Korelilerin diğer ülkelerde çalışmasına da engel oluyor. Fakat BM üyesi olmasına rağmen Çin bu karara uymayarak Kuzey Korelileri misafir işçi olarak kabul etmekteydi.

Kapanan Çin sınırı

Kovid-19 pandemisi üzerine Ocak 2020'de Çin'in Kuzey Kore sınırını kapatıp işçi alımını durdurması Kuzey Kore'de büyük ekonomik tahribata neden oldu.

Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore rejimini ABD'nin bölgedeki gücünü dengeleyici bir unsur olarak görüp yıkılmasına engel olmayı istedikleri biliniyor.

BM yasaları ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa dışındaki üye ülkelerine nükleer ve balistik silahları yasaklarken bu silahlara sahip olan ülkelere yaptırımı gerektiriyor. Bu yasalar 5 ülkeyi ayrıcalıklı tuttuğu için eleştiriliyor.

Bununla beraber bu ülkelere dahil olmayan Hindistan, Pakistan ve İsrail'in nükleer ve balistik silahlara sahip olduğunun bilinmesine rağmen yaptırımdan muaf tutulurken Kuzey Kore'ye yaptırım uygulanması da ekstra çelişkili ve haksız bir uygulama olarak nitelendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.