Rusya ve rejim Suriye'nin güneyinde 341 sivili öldürdü

Rusya ve rejim Suriye'nin güneyinde 341 sivili öldürdü

Rusya ve Esed rejimine bağlı güçlerin Suriye'nin güneyinde düzenlediği hava ve kara saldırılarında ölen sivil sayısı açıklandı.

Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde muhaliflere bağlı "Şehitler Ofisi" tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Esed rejiminin bölgeye düzenlediği yoğun hava ve kara bombardımanında yüzlerce sivilin öldüğü ifade edildi.

341 sivil öldürüldü

Ofis tarafından yapılan açıklamada, 19 Haziran - 22 Temmuz tarihleri arasında bölgeye düzenlenen saldırılarda 341 sivilin yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Açıklamada, Rusya ve rejim uçaklarıyla milislerin karadan düzenlediği bombardımanda ölenlerin toplam sayısının 492 olduğu belirtildi. 

Kayıt altına alınabilen bu rakamın 341'ini siviller oluşturuyor.

19 Haziran tarihinden itibaren Rusya ve rejime ait savaş uçakları Suriye'nin güneyindeki Dera bölgesini yoğun olarak hedef alıyordu.

Hava saldırılarına ek olarak İran destekli Şii milislerin karadan topçu atışları düzenlediği bölgede çok sayıda sivilin yaşamını yitirmesinin sebebinin, Rusya ve İran destekli rejim koalisyonunun sivil-muhalif ayrımı gözetmeksizin düzenlediği saldırıların sebep olduğu ifade ediliyor.

Süreç

Rejim ve destekçilerinin 20 Haziran'da Rusya'nın hava desteğiyle Dera'ya askeri operasyon başlatmasının ardından 6 Temmuz'da Rusya ve askeri muhalifler, Suriye'nin güneyindeki bölgeleri kapsayacak kalıcı ateşkes anlaşması üzerinde uzlaşı sağlamıştı.

Söz konusu anlaşmada, Rusya ve rejim güçlerinin Dera'dan ülkenin kuzeyindeki bölgelere göç etmek isteyenlere kolaylık sağlaması maddesi yer almıştı. Ateşkes anlaşmasının ardından rejim ve destekçileri, ülkenin Ürdün sınır hattının yüzden 85'ini ele geçirmişti.

Ülkenin güneybatısındaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.

Kaynak: Mepa News, AA

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.