Rusya: YPG de Soçi Zirvesi'ne davet edildi

Rusya: YPG de Soçi Zirvesi'ne davet edildi

Rusya'nın PKK uzantısı grubu Türkiye'nin itirazlarına rağmen 'bireysel' olarak davet ettiği ortaya çıktı.

Rusya, Türkiye ve İran'nın girişimiyle Suriye'deki savaşa siyasi bir çözüm bulmak amacıyla başlayan Astana barış sürecinin son toplantısı Rusya'nın Soçi kentinde başlıyor.

PKK'nın katılımıyla iligili Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, gelecekteki siyasi süreçte bu grupların önemli bir rol üstleneceğini söylemişti. Suriyeli uzman Hmaidi Abdullah ise PKK'nın bireysel olarak Soçi'de yer alacağını belirtti:

"Türkiye ile sorun çıkmaması için YPG adına toplantıya katılmayacaklar ancak bireysel olarak katılmaları bekleniyor. Daha önce Türkiye buna da karşı çıkıyordu ama Afrin operasyonundan sonra tutumunu değiştirdi."

Rus televizyon kanalına konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise çok sayıda PKK temsilcisinin Soçi ye katılacağını doğruladı:

"Evet. Rusya tarafı davet etti. Aslında kolay bir iş olmadı. Toplantılarda onların temsil edilmemesi için bir çok kişi elinden gelen her şeyi yaptı."

Soçi Zirvesinde, Rusya, Türkiye ve İran’ın yanısıra, Suriye rejiminin temsilcileri, Mısır, Ürdün, Irak ve Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerden bini aşkın davetlinin yer alması bekleniyor.

Suriyeli muhalifleri temsil eden Müzakere Yüksek Komitesi ise zirveye katılmayacaklarını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.