Rusya'da askeri darbe girişimi iddiası

Rusya'da askeri darbe girişimi iddiası

Rusya'da paralı asker oluşumu Wagner ile düzenli ordu arasında gerilimin yükseldiği ve çatışmalar yaşandığı bildirildi.

Rusya'da paralı asker firması Wagner ile düzenli ordu arasında uzun süredir artan gerilimin çatışmaya dönüştüğü bildirildi.

Bugün akşam saatlerinde Wagner lideri Yevgeny Prigozhin, Wagner'e ait bir kampın Rus düzenli ordusu tarafından vurulduğunu iddia etti.

Olayın ardından Prigozhin Rusya Savunma Bakanlığı'na savaş ilan etti, halka evlerinde kalma çağrısı yaptı.

"Adaleti yeniden sağlayacağız"

Prigozhin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"PMC Wagner'in Komuta Konseyi bir karar aldı: Ülkenin askeri liderliği tarafından yaratılan şer durdurulmalı. Onlar askerlerin canlarını ihmal ettiler. Adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Bugün evlatlarımızı öldürenler, on binlerce Rus askerinin canını alanlar cezalandırılacak.

Kimsenin direnmemesini istiyorum. Direnmeye çalışan herkesi tehdit olarak görecek ve anında yok edeceğiz. Önümüzdeki kontrol noktalarını da kafamızın üzerinde gördüğümüz hava araçlarını da yok edeceğiz.

Herkesten sakin kalmasını istiyorum. Provokasyona gelmeyin, evlerinizde kalın. Özellikle yolumuzun üzerindekiler dışarıya çıkmasınlar. Başladığımız şeyi bitirdikten sonra, vatanımızı korumak için cephe hattına geri döneceğiz. Başkanlık makamı, hükümet, İçişleri Bakanlığı, Ulusal Muhafızlar ve diğer tüm birimler önceki gibi çalışmaya devam edecek.

Rus askerlerini yok etmek isteyenlerin hakkından gelecek ve cepheye geri döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bunun ardından ise tüm Rusya'da..."

Madde madde güncel gelişmeler

  • Rusya Savunma Bakanlığı ise Wagner güçlerini bombaladıkları iddiasını reddetti.

  • Rus kaynakları taraflar arasında gerilimin had safhaya yükseldiği ve çatışmaların yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bazı kaynaklar olayı bir "darbe girişimi" olarak niteledi.

  • Olaya dair açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Putin'in Wagner'in darbe girişimi ilanından haberdar olduğunu ve gerekli önlemlerin alınacağını" kaydetti.

  • Rus iç güvenlik kurumu FSB de Prigozhin ve Wagner'i "darbe girişimi" ile suçladı ve soruşturma başlatıldığını belirtti.

  • FSB, Wagner mensuplarına Prigozhin'in talimatlarına uymama çağrısı yaptı. Öte yandan bölge kaynakları Wagner konvoylarının Ukrayna'dan Rusya içerisine giriş yapmaya başladığını öne sürüyor.

  • Buna karşın Rusya'nın üst düzey generallerinden Havacılık ve Uzay Kuvvetleri Komutanı Sergey Surovikin ve Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun komutan yardımcısı Vladimir Stepanovich Alekseev, Wagner güçlerine "kan dökülmesini önleme ve geri adım atma" çağrısı yapan videolar yayınladı.

  • Rusya genelinde gerilim sürüyor. Düzenli orduya bağlı güçlerin Wagner'e ait bazı merkezleri kuşattığı, Wagner güçlerinin ise düzenli ordu liderlerine karşı harekete geçtiği iddia ediliyor.

  • Başkent Moskova sokaklarında zırhlı askeri araç hareketliliği gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

whtspp.jpg

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum