Rusya'da onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı saldırıyla ilgili neler biliniyor?

Rusya'da onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı saldırıyla ilgili neler biliniyor?

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıdan "ilk birkaç dakika içinde" haberdar olduğunu ve durumla ilgili sürekli güncellemeler aldığını söyledi.


Rus Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) göre bir grup silahlı kişi Cuma gecesi Moskova'nın bir kenar mahallesindeki konser salonuna baskın düzenleyerek en az 40 kişinin ölümüne ve 100’den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu.

İnternette paylaşılan bir videoda en az iki maskeli adamın Crocus Belediye Binası'na girdiği ve birinin taarruz tüfeği gibi görünen bir silahla art arda ateş ettiği görülüyor. Bir başka videoda ise en az üçü silah taşıyan dört kişinin bir grup insanı kovaladığı ve üzerlerine ateş açtığı görülüyor.

Rus devlet haber ajansı TASS tarafından yayınlanan görüntülerde Moskova'nın merkezinin yaklaşık 16 kilometre kuzeybatısında yer alan Crocus Belediye Binası'nda büyük bir yangın çıktığı görülüyor.

Silahlı saldırıya ilişkin ilk haberlerden kısa bir süre sonra Moskova Bölge Valisi Andrei Vorobyov olay yerine vardığını ve müdahale çalışmalarına liderlik ettiğini söyledi.

ya2.jpg
Saldırı sonrası bölgede geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü

Vorobyov, 70'ten fazla sağlık ekibinin Crocus Belediye Binası yakınlarında bulunduğunu ve sağlık görevlilerinin yaralananlara müdahale ettiğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in saldırıdan "ilk birkaç dakika içinde" haberdar olduğunu ve durumla ilgili sürekli güncellemeler aldığını söyledi.

TASS haber ajansı olaya Spetznaz ve çevik kuvvet birimlerinin müdahale ettiğini bildirirken, daha sonra haber kaynakları tarafından paylaşılan bir videoda kolluk kuvvetlerinin konser salonunu kuşattıkları görüldü.

Rus devletine ait RIA Novosti haber ajansı, Rusya İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev'in de olay yerine geldiğini bildirdi.

Bağımsız haber kuruluşu Sotavision tarafından yayınlanan bir videoda çevik kuvvet polislerinin konser salonunun dışında olayları görüntülemeye çalışan gazetecilere ve kamera ekiplerine bağırdıkları ve silahlarını doğrultarak onları zorla bölgeden uzaklaştırdıkları görülüyor.

Saldırı sırasında Crocus Belediye Binası'nda bulunan bir gazeteciye göre, çatışma çıktıktan sonra bir el bombası ya da yangın bombası atılmış ve yangın çıkmasına neden olmuştur.

Gazeteci, "Salondaki insanlar açılan ateşten kaçmak için yere yatıyorlardı, 15 ila 20 dakika arasında yattıktan sonra sürünerek dışarı çıkmaya başladılar, birçoğu dışarı çıkmayı başardı.” dedi.

Acil durum servisleri Crocus Belediye Binası'ndaki insanları tahliye etmek için çalıştıklarını söyledi.

Yaklaşık 100 kişi itfaiyeciler tarafından bodrum katından tahliye edilirken, Acil Durumlar Bakanlığı'nın Moskova bölgesi şubesi Telegram'da, "kurtarma ekipmanlarıyla binanın çatısından insanların kurtarılması için çalışmalar devam ediyor" diye yazdı.

ya.jpg
Binada çıkan yangına müdahale ediliyor

Mekanın oturma planına göre, saldırı sırasında konser salonunda 6.200 kişi bulunuyor olabilir.

Konser direktörü, Cuma gecesi Crocus City Hall'da sahne alan "Piknik grubu" üyelerinin yaralanmadığını söyledi.

Rusya'nın büyük suçları soruşturan Soruşturma Komitesi olayla ilgili bir terör davası açıldığını duyurdu.

Bu arada Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, Cuma akşamı meydana gelen silahlı saldırıdan etkilenenlere yardım sağlanması için talimat verdiğini söyledi.

Sobyanin, "Bugün Crocus City alışveriş merkezinde korkunç bir trajedi yaşandı. Kurbanların yakınlarına başsağlığı diliyorum" dedi ve daha sonra Rusya'nın başkentindeki tüm kamu etkinliklerinin hafta sonu için iptal edildiğini sözlerine ekledi.

Benzer şekilde Beyaz Saray da silahlı saldırının kurbanlarına taziyelerini iletti ve daha fazla bilgi edinmeye çalıştığını söyledi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby gazetecilere yaptığı açıklamada "Dualarımız bu korkunç silahlı saldırının kurbanlarıyla birlikte” dedi ve ekledi: "Görüntüler çok korkunç ve izlemesi çok zor."

Kaynak: Mepa News, The Moscow Times

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.