Rusya'dan Halep'te tek taraflı ateşkes

Rusya'dan Halep'te tek taraflı ateşkes

Halep'te 8 saatlik tek taraflı bir ateşkes başlattığını ilan eden Rusya, söz konusu ateşkesi 3 saat daha uzatma kararı aldı

Rusya ordusundan Sergey Rudskoi, başkent Moskova'da Savunma Bakanlığı'nda açıklama yaptı.

Halep'te Perşembe günü 08.00 - 16.00 arası planlanan insani ateşkesin süresini üç saat uzattıklarını duyurdu.

Rudskoi, kararın uluslararası yardım örgütlerinden gelen sayısız talep üzerine alındığını belirtti.

Rudskoi, "Artırılan zamanda Birleşmiş Milletler ve Suriye Kızılayı, hasta ve yaralı savaşçılar ile sivillerin kentten çıkarılmasına sağlayacak" dedi. 

Birleşmiş Milletler, yardımların ulaşması için en az 48 saat gerektiğini belirtmişti.

Moskova yönetimi, Rusya ve Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının Salı gününden itibaren Halep'e hava saldırısı yapmayacaklarını belirtmişti. AFP'nin haberine göre Çarşamba günü de kentte hava saldırısı gerçekleşmedi. Rusya ordu sözcüsü ayrıca Suriye ve Rusya savaş uçaklarının kentten en az 10 kilometre uzakta beklediklerini de taahhüt etti. 

Fakat Çarşamba günü kentin doğusunda yerde yaşanan çatışmalar devam etti.

8 ÇIKIŞ BELİRLENDİ

Açıklamaya göre, ateşkes başladığında şehirden çıkış için 8 koridor açılacak. Altı koridordan sivillerin çıkmasına izin verilecek, Kastillo Yolu ve Suk el Hal yollarından ise muhaliflerin kontrollü biçimde çıkmasına olanak sağlanacak.

REJİMİN "AÇLIK" OYUNU

Rejim, muhaliflerin ellerindeki bazı bölgeleri kuşatarak 'açlık silahını' kullanıyor. Humus'un eski mahallesi, Şam'ın kırsalındaki Yermuk Kampı, Madaya ve Zebadani bölgeleri, rejimin aynı taktiği kullandığı bölgelerin başında geliyor.

Rejimin, BM yardımları dahil herhangi bir gıda maddesinin girmesine izin vermediği Madaya bölgesinde en az 70 sivil açlıktan ölmüştü. Kuşatmanın uzun süre devam etmesi durumunda 300 bin sivilin yaşadığı tahmin edilen Halep, 40 bin nüfusa sahip Madaya'da yaşanan açlık krizinden daha kötü bir senaryo ile karşı karşıya kalabilir.

HALEP KUŞATMA ALTINDA

Halep'in batı kısmını kontrol eden rejim, 2013'ten beri muhaliflerin denetiminde olan doğu mahallelerini de ele geçirmek için Nisan 2016'dan sonra saldırılarını yoğunlaştırmıştı. Rejim ve yanında savaşan İran destekli Şii milisler, Rusya'nın havadan verdiği destekle Temmuz'da Kastillo yolunu alarak muhaliflerin denetimindeki bölgeleri kuşatmıştı.

Muhalifler güneydeki Ramuse bölgesindeki askeri akademileri ele geçirerek kısa süreliğine bu kuşatmayı kırdı. Ancak rejim daha sonra bu bölgeyi yeniden alarak Halep'in muhalif bölgelerine yönelik kuşatmasını güçlendirmişti.

Kaynak: Timetürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.