Rusya'dan Japonya ile normalleşme adımı

Rusya'dan Japonya ile normalleşme adımı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın, Japonya ile tartışmalı Kuril Adaları hakkında barış anlaşması için adım atmaya hazır olduğu mesajını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın, Japonya ile tartışmalı Kuril Adaları nedeniyle 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana iki ülke arasında bir türlü yapılamayan barış anlaşması için adım atmaya hazır olduğu mesajını verdi. Putin, bu adada yatırım yapacak yabancılar için vergi indirimi vaadinde bulundu.

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen "Yakın Doğu Ekonomik Forumu"nda konuşan Putin, her iki ülkenin de ilişkilerin tamamen normalleşmesini istedikleri göz önüne alındığında, Moskova ile Tokyo arasında bir barış anlaşmasının olmamasının "saçma" olduğu görüşünü dile getirdi.

Putin, bununla birlikte sınıra ABD askeri ve füzesi konuşlandırmayacağına dair Tokyo’nun Moskova’ya güvence vermesini beklediklerini ifade etti.

Putin, “Biz bu konuyu Japonya’nın gündemine getirdik. Ancak bir yanıt alamadık. Topun artık onların sahasında olduğunu düşünüyorum.” dedi.

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya’nın kontrolünde olan ancak Japonya’nın talep ettiği Kuril Adaları’nda faaliyet gösteren şirketler için bir dizi teşvik paketi açıklayan Putin, 10 yıllık bir süre boyunca, işletmeleri kar, mülk, arazi ve nakliye üzerindeki önemli vergilerden tamamen muaf tutacağız" dedi.

Putin, Japonya da içinde olmak üzere yabancı yatırımcıların bu adadaki vergi muafiyetinden faydalanacağını sözlerine ekledi.

İki ülke resmen barış anlaşması imzalayamadı

Rusya ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Rusların Kuril Adaları, Japonya'nın ise Kuzey Bölgeleri olarak adlandırdığı toprak parçası konusundaki uyuşmazlık nedeniyle resmi barış anlaşması imzalayamamıştı.

Sovyetler Birliği, 1949'da işgal ettiği adalarda yaşayan tüm Japon vatandaşlarını sınır dışı etmişti. Barış anlaşmasının imzalanması için ilk olarak 2014 başında düzenlenen müzakereler ise Ukrayna krizi nedeniyle dondurulmuştu.

Söz konusu toprak parçası, Pasifik Okyanusu'nda bulunan Iturup, Kunaşiri, Şikotan ve Habomai adalarından oluşuyor..

Kaynak: Euronews

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.