Rusya'dan Kuzey Kutbu üzerinden Asya'ya enerji ihracatı hamlesi

Rusya'dan Kuzey Kutbu üzerinden Asya'ya enerji ihracatı hamlesi

Rusya, Kuzey Kutbu üzerinden Asya'ya petrol ve gaz ihracatını kolaylaştırmak için nükleer enerjiyle çalışan iki buzkıran gemisini denize indirdi.

St Petersburg'da düzenlenen açılış törenine video konferans yoluyla katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu tür buzkıranların ülke için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Putin, "Kuzey deniz yollarının geliştirilmesi, Rusya'nın ihracat potansiyelini tam olarak gerçekleştirmesine ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere etkin bir lojistik güzergah oluşturmasına olanak sağlayacak" dedi.

Dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran gemisi üreticisi ve işletmecisi olan Rusya, 'Ural' olarak adlandırılan gemiyle aynı seriden "Yakutia"yı da suya indirdi, ancak bu geminin 2024 sonuna kadar hizmete girmesi beklenmiyor.

Uzunluğu 200 metreyi aşan nükleer enerjiyle çalışan başka bir Rus gemisinin de 2027 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Atom enerjisi devi Rosatom tarafından üretilen nükleer güçle çalışan 170 metre uzunluğundaki 'Ural', üç metreye kadar derinlikteki buzları kırabiliyor.

Ural, Rusya'nın başlangıçta Avrupa'ya yönelik sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ürettiği bir bölge olan Kuzey Kutbu'nda Aralık ayından itibaren faaliyet gösterecek. 

Ural ile aynı serideki diğer iki buzkıran, Arktika ve Sibir, halihazırda faaliyet gösteriyor.

Putin, "Rossiya" olarak bilinen ve 71,380 tonluk 209 metrelik buz kırıcının 2027 yılına kadar tamamlanacağını söyledi. Bu geminin dört metre kalınlığındaki buzu kırabileceği belirtiliyor. 

Avrupa Birliği Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrası Rus petrol ithalatına kademeli ambargo kararı aldı ve gaz ithalatını büyük ölçüde azalttı. Dünyanın en büyük gaz ihracatçısı olan Rusya, petrol rezervleri bakımından da ikinci sırada yer alıyor.

Kuzey Kutbu'nun önemi

Kuzey Kutbu'nun, iklim değişikliği nedeniyle daha büyük stratejik önem kazandığı belirtiliyor. 

Moskova, Atlantik, Pasifik ve Arktik okyanuslarını birbirine bağlayarak hidrokarbonların Güneydoğu Asya'ya taşınmasını arttırmayı hedefliyor. 

Yamal Yarımadası'ndaki sıvılaştırılmış doğal gaz tesisi de dahil olmak üzere Rusya'nın Arktik bölgelerinde geniş petrol ve doğal gaz kaynakları var. 

Kuzey Kutbu uzmanları, Batı'nın Rusya'nın bölgedeki askeri gücünü yakalamasının en az 10 yıl alacağını belirtiyor.

1999'da iktidara gelen Putin, Rusya'nın Barents Denizi'nden Okhotsk Denizi'ne kadar uzanan 24 bin km'den fazla kıyı şeridine sahip olduğu Kuzey Kutbu'ndaki varlığını güçlendirdi.

Rusya 2005'ten bu yana Kuzey Kutbu'nda Sovyet döneminden kalma onlarca askeri üssü yeniden açtı ve  donanmasını modernize etti.

Kaynak: Euronews

280.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.