Rusya'dan Suriye'ye petrol ve gaz sevkiyatı
Rusya'nın bu adımı, Batı'nın Rusya'dan petrol ve gaz ihracatına yönelik yaptırımlarının devam etmesine ve bu ürünlerin küresel pazarda satışını daha da zorlaştırmasına rağmen geldi.
Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu ve iki enerji piyasası kurumunun verilerine göre Rusya Ekim ayında Suriye'ye yeni bir gaz kondensatı ve petrol sevkiyatı yaparak Batı'nın yaptırımlarına rağmen Moskova ve Şam arasında enerji alanında devam eden işbirliğini teyit etti.
Reuters'e göre sevkiyat, ARCO ağır petrol ve gaz kondensat karışımı 100.000 metrik tona eşdeğer yaklaşık 750.000 varil içeriyor ve sevkiyatı yüklemek üzere Murmansk ve Ust-Luga'daki Rus limanlarını ziyaret eden “Aframax” tipi “Antarctica” tankeriyle Suriye'nin Banyas limanına ulaştı.
Aynı kaynaklara göre kargo, Rus Gazprom Neft tarafından üretilen petrol ve Novatek tarafından üretilen gaz kondensatı içerirken, ne alıcı ne de satıcı henüz resmi olarak tanımlanmadı ve hem Rus şirketleri hem de Suriye Petrol Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yapmadı.
Şara ile Putin Moskova'da bir araya geldi
Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara geçtiğimiz hafta Moskova'yı ziyaret ederek Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirmiş ve iki taraf bölgesel ve uluslararası krizler ışığında başta enerji sektörü olmak üzere ekonomik işbirliğini geliştirme yollarını ele almıştı.
Rusya'nın bu adımı, Batı'nın Rusya'dan petrol ve gaz ihracatına yönelik yaptırımlarının devam etmesine ve bu ürünlerin küresel pazarda satışını daha da zorlaştırmasına rağmen geldi.
Suriye yıllardır Rusya'nın bölgedeki varlığı için hem askeri hem de ekonomik düzeyde stratejik bir merkez olmuştur. Bu yıl, iki ülke arasındaki uzun vadeli ortaklığın bir parçası olarak Suriye limanlarına defalarca Rus petrolü sevkiyatı yapılmıştır.
Bu sevkiyat, yerel üretimdeki düşüş ışığında Suriye'nin enerji sektöründe Rusya'dan ithalata olan bağımlılığının devam ettiğini yansıtmakta ve Moskova'nın alternatif ihracat kanalları yoluyla Batı yaptırımlarını aşma girişimlerini göstermekte.
Kaynak: Mepa News
